Eten volgens jouw behoefte

minder eten

De productie en consumptie van voedingsmiddelen zorgt voor 20 tot 35% van de uitstoot van broeikasgassen en milieubelasting.

Als jij minder eet, hoeft er minder voedsel te worden geproduceerd.

Veel mensen eten namelijk meer dan zij nodig hebben. Bovendien zorgt een te hoge energie-inname voor overgewicht. Dit heeft nadelige effecten op jou gezondheid.

Je kunt jouw energiebehoefte berekenen door jouw rustmetabolisme te berekenen en te vermenigvuldigen met jouw mate van beweging.

Minder eten verspillen

Vanaf het moment dat voedsel wordt geoogst, wordt er voedsel verspild. Je hebt grotendeels alleen invloed op jouw eigen voedingspatroon. Jij kunt minder voedsel verspillen door de onderstaande dingen te doen.

Tip 1: Gooi iets niet meteen weg nadat de tht datum is verstreken
Producten met een ten minste houdbaar tot datum mogen nog worden gebruikt als het goed ruikt en er goed uitziet.

Tip 2: Koop producten die anders worden weggegooid
Je herkent deze producten aan de stickers van 35 of 50% korting. Als niemand ze koopt, moeten ze weg worden gegooid. Zonde natuurlijk! Deze voedingsmiddelen redden van de vuilnisbak is een stuk duurzamer.

Je kunt ook maaltijden kopen via de “To Good To Go”-app. In deze app worden voedingsmiddelen en producten aangeboden die anders worden weggegooid.

Tip 3: Vries restjes in of kook met kliekjes
Je kunt restjes invriezen en voor een andere maaltijd gebruiken. Bijvoorbeeld als jij te veel rijst hebt gemaakt, kan je het de volgende keer gebruiken voor een lekkere curry.

Je kunt ook koken met restjes. Maak er bijvoorbeeld een soep of omelet van.

Tip 4: Plan vooruit
Als jij van tevoren bedenkt wat je gaat eten, dan kan jij op basis hiervan jouw boodschappenlijstje maken. Dit verkleint de kans dat jij bijvoorbeeld groenten overhoudt aan het einde van de week.

Meer plantaardige eiwitbronnen kiezen

Dierlijke eiwitbronnen zorgen voor bijna 60% van de broeikasgasemissies. Door vaker voor plantaardige eiwitbronnen te kiezen, verlaag jij jouw bijdrage aan deze broeikasgasemissies.

Dit betekent niet dat je vegetariƫr of veganist hoeft te worden. Alleen al met een kleine verandering kan jij bijdragen aan een lagere milieudruk. Je kunt bijvoorbeeld een keer per week vegetarisch eten. Een andere optie is alleen maar vlees of vis eten bij de avondmaaltijd in plaats ook tijdens de lunch.

Plantaardige eiwitbronnen zijn onder andere peulvruchten, noten, soja en tempeh.

Keuze qua dranken

Frisdranken, fruitsappen en alcohol hebben een grote impact op het milieu. Bijvoorbeeld bier heeft voornamelijk een grote milieu impact door het brouwproces. Grotere bierbrouwerijen hebben wel een minder hoge milieu impact dan kleinere bierbrouwerijen.

Daarnaast zijn de verpakkingen van dit soort dranken vaak niet duurzaam. Tegenwoordig worden er wel steeds meer duurzame verpakkingen ontwikkeld. Vanaf 2023 moeten wij ook betalen voor statiegeld voor aluminium blikjes. Op deze manier kunnen de blikjes opnieuw worden gebruikt, wat veel duurzamer is.

Een betere keuze is kraanwater, koffie en / of thee. Je kunt een smaakje aan jouw water toevoegen door fruit toe te voegen. Lekker, minder milieubelastend, en gezond!

Beperk bewerkte producten

fastfood

Zoete dranken, koek en snoep hebben naast de negatieve effecten op jouw gezondheid ook een hoge milieu impact. Dit komt doordat het bewerkt wordt in een fabriek.

In onbewerkte producten zoals fruit, peulvruchten en volkoren graanproducten zitten bovendien belangrijke en gezonde voedingsstoffen. Het zijn daarom prima opties om toe te voegen aan een duurzamer voedingspatroon.