Welke soorten intermittent fasting zijn er?
Er zijn veel verschillende vormen van intermittent fasting. Onderstaand ga ik nader in op een aantal van deze soorten.
Om de dag vasten
Jij eet om de dag minder dan 25% van jouw energiebehoefte. De andere dag mag jij alles eten.
Periodiek vasten
Je vast 1 of 2 dagen per week. Het 5:2 dieet is ƩƩn van de diƫten waarbij periodiek wordt gevast. Je eet dan 5 dagen volgens jouw energiebehoefte. Op 2 dagen eet jij extreem weinig.
Alternate-day fasting (ADF) is ook een vorm van periodiek vasten. Je eet dan op 2 dagen 500 kcal.
16/8 fasting
Bij dit dieet mag jij 8 uur per dag eten. Je kunt zelf kiezen op welke tijdstippen jij vast. Je kunt bijvoorbeeld van 8 uur s’avonds tot 12 uur s’ochtends vasten. De periode waarin jij mag eten wordt ook wel een ‘Eating Window’ genoemd.
Je hoeft dan alleen jouw ontbijt over te slaan. Als jij slecht presteert zonder te ontbijten past dit dieet niet goed bij jou.
24 uur fasting
Bij dit dieet eet jij een dag per week helemaal niets. De rest van de dagen mag jij eten wat jij wilt.
The Warrior Diet
Bij deze vorm van intermittent fasting vast jij 20 uur per dag. Je eet slechts 1 grote maaltijd per dag.
Er is tegenwoordig ook een combinatie van een 5:2 dieet met een ‘Eat window’.
Kan jij afvallen van intermittent fasting?
Intermittent fasting kan alleen zorgen voor gewichtsverlies als jouw energie-inname lager is dan jouw energiebehoefte.
Dit gebeurt echter ook met een caloriebeperkt dieet.
Voor sommige mensen werkt intermittent fasting beter, omdat ze het hierdoor makkelijker vinden om minder te eten. Voor hen werkt het beter om een periode te vasten en een periode wel te eten. Ze vinden het lastig om kleinere porties over de dag te eten.
Dit past vaak bij mensen met een ‘alles of niets’ mentaliteit. Voor hen is het lastig om dingen met mate te doen. Hierdoor is het lastig om te eten met mate. Dankzij het intermittent vasten komen zij minder snel in verleiding om te eten.
Bij de meeste vormen van intermittent fasting – waarbij mensen een deel van de dag vasten – zullen zij sneller vol zitten van de gegeten maaltijden. Er zit immers minder tijd tussen de maaltijden dan wanneer je een voedingspatroon zou volgen met 3 hoofdmaaltijden en tussendoortjes.
Kent intermittent vasten gezondheidsvoordelen?
Er zijn verschillende studies gedaan naar intermittent fasting en de mogelijke gezondheidsvoordelen.
Er zijn aanwijzingen dat het een positief effect kan hebben op bepaalde waarden in het bloed.
Daarentegen is het niet aangetoond dat dit effect komt door het afwisselend vasten, door het gewichtsverlies of doordat jij minder calorieƫn binnenkrijgt wegens een caloriearm en gezond dieet.
Zo laten sommige studies een gunstig effect zien op de nuchtere insulinewaarden en insulineresistentie. Dit effect is ook te zien bij veel andere caloriebeperkte diƫten.
Sommige studies laten een daling in LDL-cholesterol en totaal cholesterol zien. In andere studies komt dit niet naar voren.
Er zijn nog geen duidelijke resultaten over het langetermijneffect van intermittent fasting. Er moet nog meer onderzoek worden uitgevoerd om meer duidelijkheid te krijgen over de korte- en langetermijneffecten van dit dieet.