Wanneer mag mijn kind vaste baby voeding krijgen?
Over het algemeen mag je baby vaste voeding krijgen wanneer die 4 tot 6 maanden oud is. Hiervoor krijgt je baby nog melk. Met vaste voeding bedoelen we geen hele boterhammen of stukken appel, maar voeding bestaande uit ƩƩn of meerdere ingrediƫnten die gepureerd zijn en hooguit een paar kleine, zachte stukjes bevatten. Houd er echter rekening mee dat niet elk kind met 4 maanden al klaar is om aan vaste voeding te beginnen.
Je kan zien of je kind klaar is voor vaste baby voeding door te kijken naar deze signalen:
- Je kind kan goed rechtop zitten
- Het hoofd zelfstandig rechtop houden en bewegen
- Zelf eten vastpakken en in diens mond stoppen
- Eten in diens mond houden, kauwbewegingen maken en slikken
- Nieuwsgierig zijn naar het eten van anderen
Met zes maanden is je kind sowieso klaar voor vaste baby voeding, omdat hen dan ook aanvullende voedingsstoffen nodig heeft om gezond te blijven en te groeien.
Welke baby voeding is onmisbaar?
Als het gaat om onmisbare baby voeding, moeten we kijken naar de voedingsstoffen van deze voeding en het gemak waarmee je baby deze voedingsmiddelen zou kunnen eten. Afhankelijk van je kind en de leeftijd van je kind, kun je zelf inschatten welke voeding juist is. Ook kan een kinderarts altijd advies geven over de geschikte voedingsmiddelen voor je kind. Begin in ieder geval altijd met voeding dat slechts uit ƩƩn ingrediƫnt bestaat. Zo kan je sneller herkennen wat je kind lekker vindt en of hen mogelijk ergens een allergie voor heeft.
1. Groente
Groenten zijn vrijwel altijd goed, maar begin met groenten die ook lekker zijn in een puree. Denk hierbij aan broccoli, zoete aardappel, erwten, pompoen en wortel. Dit zijn ook groenten waar vrijwel niemand een allergie voor heeft en zijn dus veilig om aan je baby te geven.
2. Fruit
Hetzelfde geldt voor fruit baby voeding. Hier zitten veel vitamines in en de zoete smaak is erg aantrekkelijk voor veel jonge kinderen. Denk hierbij aan bananen, blauwe bessen, mango, pruimen, peren en appels. Ook deze kan je kind het beste gepureerd of gestampt eten, zodat er geen stukken zijn waarin hen zich kan verslikken.
3. Granen
Om voldoende koolhydraten en mineralen binnen te krijgen, zijn granen ook een belangrijke voedingsbron voor babyās. Denk hierbij aan rijst, quinoa en havermout. Meng deze met een beetje borstmelk of fles melk en pureer de graansoort tot een zachte pap.
Hoe introduceer je je baby aan baby voeding?
Er zijn twee manieren waarop je je baby kan introduceren aan baby voeding. Deze manieren hebben ieder hun voor- en nadelen en zijn helemaal jouw keuze voor je kind.
De baby het proces laten geleiden
Hierbij moedig je je baby aan om zelfstandig te eten door de voeding in een bakje of diep bord voor je kind te zetten. Die kan dan zelf bepalen hoeveel hen eet, wanneer en op welke manier.
Voordelen:
- Je baby eet sneller zelfstandig
- Je baby bepaald zelf hoeveel baby voeding die eet en zal niet snel te veel eten
- Als gezin kan je samen eten, zonder dat Ć©Ć©n ouder het kind moet voeden
Nadelen:
- Het is erg rommelig
- Je weet niet precies hoeveel je kind heeft gegeten
- Je moet je kind nauwlettend in de gaten houden
Zelf het proces geleiden
Hierbij voed je zelf je baby en geef je ze baby voeding door middel van een lepeltje. Je kan hierbij zelf bepalen hoe snel je alle voedingsmiddelen wil introduceren.
Voordelen:
- Je weet precies hoeveel je kind eet
- Het is minder rommelig
Nadelen:
- Je eet niet als gezin omdat je niet zelf kan eten terwijl je je kind eten geeft
- Er bestaat een mogelijkheid dat je je kind overvoedt omdat je baby nu zelf minder goed kan aangeven dat die voldoende voeding heeft gehad