Wat is vitamine B2?

Tal van mensen hebben zich het volgende weleens afgevraagd: wat is vitamine B2? Wellicht ben jij één van hen. Lees dan snel verder, want wij vertellen jou er meer over.

Vitamine B2 (riboflavine) is – net zoals alle B-vitaminen – een in wateroplosbare vitamine. Dit betekent dat deze vitamine niet in het lichaam opgeslagen kan worden, zoals dat wel het geval is bij in vetoplosbare vitaminen.

Een overschot aan deze vitamine komt daardoor zelden voor, aangezien dit middels de urine jouw lichaam verlaat. Niettemin is het zo dat een vitamine B2 tekort wél met grote regelmaat voorkomt.

Alvorens we daar nader op ingaan, beschrijven wij onderstaand eerst waar deze vitamine goed voor is.

Waar is vitamine B2 goed voor?

Eerlijke vitamine B2 informatie, tips en weetjes

Mineralen en vitaminen kunnen als de bouwstenen van ons lichaam gezien worden. Het is dus niet verwonderlijk dat deze vitamine eveneens aan tal van lichaamsprocessen gelinkt kan worden.

Zo is vitamine B2 goed voor het waarborgen van een gezonde spijsvertering, een goedwerkend zenuwstelsel én een effectieve energiehuishouding. Dat is niet alles: deze vitamine beschermt alsmede jouw lichaam tegen oxidatieve schade.

Het moge duidelijk zijn dat een tekort aan deze vitamine zo snel mogelijk verholpen moet worden, omdat veel lichaamsprocessen er afhankelijk van zijn.

Laten we, om een tekort te voorkomen dan wel te bestrijden, daarom onderstaand ingaan op de hoeveelheid die je iedere dag van deze vitamine nodig hebt.

Hoeveel van deze vitamine heb je iedere dag nodig?

Deze pagina met vitamine B2 informatie zou natuurlijk niet compleet zijn zonder te beschrijven hoeveel van deze vitamine je dagelijks nodig hebt.

Hoeveel van deze essentiële vitamine je iedere dag nodig hebt, is grotendeels afhankelijk van een aantal factoren zoals leeftijd en geslacht. Ook kunnen klachten zoals angst en stress ervoor zorgen dat je een verhoogde inname nodig hebt. Dit zal een medisch specialist mogelijkerwijs adviseren.

In het overzicht hieronder vind je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van deze vitamine (bronnen: Voedingscentrum, Gezondheidsraad 2018).

Leeftijd / CategorieAanbevolen dagelijkse
hoeveelheid
Kinderen 
6 tot en met 11 maanden0,4 milligram
1 tot en met 3 jaar0,5 milligram
4 tot en met 8 jaar0,7 milligram
Mannen 
9 tot en met 13 jaar1,0 milligram
14 tot en met 17 jaar1,5 milligram
18 jaar en ouder1,6 milligram
Vrouwen 
9 tot en met 13 jaar1,0 milligram
14 tot en met 17 jaar1,1 milligram
18 jaar en ouder1,6 milligram
Bij borstvoeding1,7 milligram
Bij zwangerschap1,4 milligram

Welke vitamine B2 tekort symptomen komen vaak voor?

Vitamine B2 tekort symptomen zoals vermoeidheid

Eerder op deze pagina hebben wij beschreven dat een tekort aan deze vitamine verholpen moet worden. Daarom is het zaak om een mogelijk vitamine B2 tekort zo snel mogelijk te herkennen, zodat je actie kunt ondernemen.

Denk je dat je een tekort aan deze vitamine hebt? Raadpleeg dan een medisch specialist, zoals jouw huisarts. Vitamine B2 tekort symptomen die vaak voorkomen, zijn volgens wetenschappelijk onderzoek onder meer:

  1. Ontstekingen van de huid, hoofdzakelijk rondom de mondhoeken
  2. Acne, eczeem en andere huidproblemen
  3. Hoofdpijn die langdurig aanhoudt
  4. Vermoeid en futloos gevoel
  5. Slapeloosheid en rusteloosheid

Waar zit vitamine B2 in?

Is er bij jou vastgesteld dat je het niveau van deze vitamine moet verhogen? Dan heb je jezelf wellicht de vraag gesteld: waar zit vitamine B2 in? Daar geven wij graag antwoord op!

Je kunt een tekort aan deze vitamine verhelpen door je allereerst te richten op voedingsmiddelen die rijk aan deze vitamine zijn. Daarnaast kun je ervoor kiezen om bepaalde supplementen aan jouw dieet toe te voegen die deze vitamine bevatten.

Lees verder om erachter te komen in welke natuurlijke producten deze vitamine veel voorkomt.

1. Voeding die rijk aan deze vitamine is

Vitamine B2 vind je in tal van natuurlijke voedingsmiddelen. Soorten voeding die veel van deze vitamine bevatten, zijn onder andere tarwekiemen, noten, graanproducten, bepaalde koolsoorten en groene bladgroenten.

Tevens bevat zowel lijnzaad erg veel van deze vitamine, evenals taugé, amandelen en champignons. Deze voedingssoorten zijn doorgaans makkelijk verkrijgbaar – het overgrote deel kun je in de plaatselijke supermarkt kopen.

Door deze producten te gebruiken als basis van lekkere én gezonde gerechten, zal een tekort aan deze vitamine snel gereduceerd dan wel verholpen worden.

2. Vitamine B2 supplementen

Naast de bovenbeschreven voedingsmiddelen, zijn er ook vitamine B2 supplementen die je kunt gebruiken om snel en effectief een vitaminetekort te verhelpen. Supplementen die deze vitamine bevatten, zijn verkrijgbaar in veel verschillende soorten en maten.

Denk daarbij aan capsules, tabletten, vitaminepillen en in water oplosbare poeders. Wanneer je kiest voor een supplement met vitamine B2, dan is het zaak om goed te letten op de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, zodat je deze niet overschrijdt.

Tot slot: overweeg je om supplementen met deze vitamine aan jouw dieet toe te voegen? Dan is het verstandig om eerst een voedingsdeskundige te contacteren – je kunt dan samen met diegene kijken naar de beste combinatie tussen voedingsmiddelen én supplementen die rijk aan deze vitamine zijn.

Wil je meer lezen over het belang van vitaminen? Bezoek dan ook onze pagina met vitamine B3 informatie.