Alle vitaminen op een rij
Wist je dat er zowel in vetoplosbare vitaminen, evenals in wateroplosbare vitaminen bestaan?
Alle in vetoplosbare vitaminen op een rij zijn vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K en bèta-caroteen (wordt in het lichaam omgezet in vitamine A).
Vitaminen die in vetoplosbaar zijn, worden – zoals de naam al doet vermoeden – het beste door het lichaam opgenomen wanneer zij in aanraking komen met olie of vet. Ook kunnen in vetoplosbare vitaminen in beperkte mate door jouw lichaam opgeslagen worden.
Daarentegen kunnen in wateroplosbare vitaminen niet in het lichaam opgeslagen worden (vitamine B12 is echter een uitzondering). Alle in wateroplosbare vitaminen op een rij zijn vitamine C, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B5, vitamine B6, vitamine B8, vitamine B11 en vitamine B12.
Een overschot aan vitaminen die wateroplosbaar zijn, verlaat jouw lichaam middels de urine. Het komt dus zelden voor dat je een teveel aan in wateroplosbare vitaminen in jouw lichaam hebt. Een tekort aan deze vitaminen kan logischerwijs wél plaatsvinden.
Jouw lichaam gebruikt vitamines en mineralen voor tal van lichaamsprocessen. Denk bijvoorbeeld aan vitaminen tegen vermoeidheid, welke effectief gebleken zijn bij mensen met een vitaminetekort (waaronder vitamine B12). Vitaminetekorten kunnen immers niet alleen leiden tot vervelende gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, een gebrek aan focus en geheugenverlies; ze kunnen ook resulteren in levensgevaarlijke aandoeningen.
Wij hebben daarom alle vitaminen op een rij gezet, zodat je makkelijk en snel meer informatie kunt inwinnen over de werking, de gezondheidsvoordelen en de mogelijke gevaren van alle vitaminen. Op die manier kun je op een verantwoorde wijze achterhalen of je voldoende vitaminen binnenkrijgt middels jouw dieet en of je mogelijk vitaminesupplementen nodig hebt om een tekort aan vitaminen te bestrijden.
Overzicht van alle vitaminen
Hieronder zie je alle vitaminen op een rij vermeld staan. Wil je meer weten over een bepaalde vitamine? Klik op de link en je wordt doorgestuurd naar de bijbehorende pagina met informatie over de desbetreffende vitamine.
- Vitamine A
- Vitamine B1
- Vitamine B2
- Vitamine B3
- Vitamine B5
- Vitamine B6
- Vitamine B8
- Vitamine B11
- Vitamine B12
- Vitamine C
- Vitamine D
- Vitamine E
- Vitamine K
- Bèta-caroteen
Alle mineralen op een rij
Dat vitaminen en mineralen belangrijk voor een goede gezondheid zijn, staat onomstotelijk vast. Bovenstaand heb je alle vitaminen op een rij gezien.
In dit tweede deel van deze pagina zoomen wij nader in op alle mineralen. Per slot van rekening kan een tekort aan mineralen ten koste van een vitaal en gezond leven gaan.
Naast mineralen kijken we alsmede naar de spoorelementen die je nodig hebt. Spoorelementen en mineralen zijn namelijk niet exact hetzelfde, maar desalniettemin zijn er veel overeenkomsten tussen beide.
Het verschil zit hem voornamelijk in de scheikundige samenstelling van mineralen en spoorelementen. Tevens heb je van spoorelementen minder nodig dan van mineralen. Dit betekent dus niet dat je jezelf niet hoeft te focussen op de inname van voldoende spoorelementen. Ze zijn namelijk net zo belangrijk voor jouw gezondheid als mineralen.
Welke mineralen zijn er zoal? Om ter verduidelijking alle mineralen op een rij te zetten: Chloride, calcium, fosfor, magnesium, natrium en kalium.
Ook is het goed om te weten welke spoorelementen er zijn. Dit zijn chroom, koper, molybdeen, seleen, mangaan, ijzer, jodium en zink en fluoride.
Overzicht van alle mineralen en spoorelementen
Hieronder zie je alle mineralen op een rij vermeld staan. Daarnaast zijn de spoorelementen in het overzicht geplaatst. Wil je meer weten over mineralen en spoorelementen? Klik op de link en je wordt doorgestuurd naar de bijbehorende pagina met informatie over het desbetreffende mineraal of spoorelement.
- Calcium
- Chroom
- Chloride
- Fluoride
- Fosfor
- IJzer
- Jodium
- Kalium
- Koper
- Magnesium
- Mangaan
- Molybdeen
- Natrium
- Seleen
- Zink
Natuurlijke vitaminen en mineralen in voeding
Voeding die rijk aan natuurlijke vitaminen en mineralen is, vormt de beste bron om tegemoet te komen aan de dagelijkse behoefte aan voedingsstoffen van jouw lichaam. Daarbij is het belangrijk om gezonde, natuurlijke voedingsmiddelen met elkaar af te wisselen. Met andere woorden, een gezond en gevarieerd dieet zou als de basis van een goede gezondheid gezien moeten worden.
Gelukkig is het voor de meesten onder ons in Nederland niet moeilijk om aan voeding te komen die veel natuurlijke vitamines en mineralen bevat. Idealiter kies je voor verse, biologische voedingsmiddelen die je bijvoorbeeld op de markt of in de supermarkt koopt. Deze soorten voeding bevatten veelal de meeste vitaminen en mineralen. Wanneer voedsel te lang bewaard wordt, gaat dit ten koste van alle goede voedingsstoffen die het bevat.
Ben je benieuwd welke voeding veel natuurlijke vitaminen en mineralen bevat? Vitaminerijke voedingsmiddelen zijn onder andere broccoli (vitamine C), amandelen en zonnebloempitjes (vitamine E), wortels (bèta-caroteen), zalm en rundvlees (vitamine B12) en aardappelen (vitamine B6). Zo zijn er nog tal van andere gezonde soorten voeding die veel vitaminen bevatten. Klik in het bovenstaande “alle vitaminen op een rij”-overzicht op een vitamine om meer te weten te komen over voedingsmiddelen die rijk aan de desbetreffende vitamine zijn.
Ook mineraalrijke voedingsmiddelen mogen natuurlijk niet vergeten worden. Mineralen en spoorelementen zijn immers – net zoals vitaminen – de bouwstenen van ons lichaam. Voedingsmiddelen die veel natuurlijke mineralen bevatten, zijn onder andere: Donkergroene bladgroenten (magnesium, calcium, ijzer en koper), bonen (zink, ijzer, koper en magnesium), paddenstoelen (seleen, natrium en zink) en kaas (fosfor, calcium en koper). Klik in het bovenstaande “alle mineralen op een rij”-overzicht op een mineraal of spoorelement om meer te weten te komen over voedingsmiddelen die rijk aan het desbetreffende spoorelement of mineraal zijn.
Vitamines en mineralen supplementen
Naast natuurlijke vitaminen en mineralen in voeding, zijn er ook tal van vitamines en mineralen supplementen beschikbaar.
Deze supplementen kunnen voor sommige mensen ideaal zijn ter aanvulling op hun dieet – bijvoorbeeld wanneer zij een vitaminetekort of mineraaltekort hebben.
Het is belangrijk om te vermelden dat vitaminesupplementen en mineraalsupplementen enkel in overleg met een medisch specialist gebruikt moeten worden. Op die manier voorkom je een overdosis of een te lage dosering.
Supplementen met vitamines & mineralen zijn er in allerlei soorten en doseringen. Wanneer het aankomt op vitaminesupplementen, zijn er onder andere multivitaminen. Een kwalitatief hoogwaardig multivitamine supplement bevat doorgaans alle essentiële vitaminen in de juiste dosering. Er zijn echter ook vitaminen supplementen die één bepaalde vitamine bevatten. Deze supplementen zijn effectief om een specifiek vitaminetekort te verlagen dan wel te bestrijden.
Tevens zijn er in Nederland veel supplementen met mineralen te koop. Heb je bijvoorbeeld een calciumtekort of een magnesiumtekort? Dan kan het gebruikmaken van een calciumsupplement of magnesiumsupplement een doeltreffende wijze zijn om een mineraaltekort te verhelpen. Ook hierbij geldt: supplementen met mineralen zou je enkel ter aanvulling op een gezond en gevarieerd dieet dienen te gebruiken. En logischerwijs altijd in overleg met een voedingsdeskundige, zoals een diëtist.
Kortom, vitamines en mineralen supplementen kunnen ideaal zijn om voedingsstoftekorten te reduceren. Houd daarbij in gedachten dat kwaliteit boven kwantiteit gaat. Je kunt beter iets meer geld uitgeven aan een hoogwaardig vitaminesupplement of magnesiumsupplement, zodat je een tekort aan vitamines & mineralen snel en efficiënt kunt aanpakken.
Vitaminen en mineralen tabel met aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
In de onderstaande vitaminen en mineralen tabel vind je alle mineralen en alle vitaminen met de daarbij behorende aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). De Gezondheidsraad heeft de desbetreffende voedingsnormen voor vitaminen en mineralen in 2018 gepubliceerd.
Daarnaast is het goed om te vermelden dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid gelinkt wordt aan volwassenen. Daarbij is er onderscheid gemaakt tussen geslacht en enkele leeftijdscategorieën (mits noodzakelijk). Ben je benieuwd naar diepgaande vitaminen & mineralen informatie? Klik dan in het bovenstaande overzicht op een mineraal of vitamine waar je meer informatie over wilt inwinnen.
Tevens bevat de vitaminen en mineralen tabel enkele eenheden die extra toelichting nodig hebben. Zo staat μg/dag voor het aantal microgram per dag. De eenheid mg/MJ staat voor het aantal milligram per megajoule (grootheid van energie). Wanneer er mg/MJ gebruikt wordt, is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid afhankelijk van de energiebehoefte die je iedere dag hebt.
Tot slot zie je in de vitaminen & mineralen tabel bij sommige voedingsstoffen een sterretje (*) staan. In dat geval gaat het om de zogeheten “adequate inname” en niet om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. De adequate inname per dag kan feitelijk gezien worden als het niveau van inname die tegemoet komt aan de behoefte van vrijwel alle mensen in een bepaalde groep.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van alle vitaminen
Vitaminen | Mannen ADH (of *AI) | Vrouwen ADH (of *AI) |
Vitamine A (retinol) | 800 μg/dag | 680 μg/dag |
Vitamine B1 (thiamine) | 0,1 mg/MJ | 0,1 mg/MJ |
Vitamine B2 (riboflavine) | 1,6 mg/dag | 1,6 mg/dag |
Vitamine B3 (niacine) | 1,6 mg/MJ | 1,6 mg/MJ |
Vitamine B5 (pantotheenzuur) | 5 mg/dag | 5 mg/dag |
Vitamine B6 (pyridoxine) | 18-50 jaar: 1,1 mg/dag >50 jaar: 1,3 mg/dag | 1,1 mg/dag |
Vitamine B8 (biotine) | 40 μg/dag | 40 μg/dag |
Vitamine B11 (foliumzuur) | 300 μg/dag | 300 μg/dag |
Vitamine B12 (cobalamine) | 18-69 jaar: 10 μg/dag* ≥ 70 jaar: 2,8 μg/dag | 18-69 jaar: 10 μg/dag* ≥ 70 jaar: 2,8 μg/dag |
Vitamine C (ascorbinezuur) | 75 mg/dag | 75 mg/dag |
Vitamine D | 20 μg/dag | 20 μg/dag |
Vitamine E (tocoferolen) | 13 mg/dag | 11 mg/dag |
Vitamine K | 70 μg/dag* | 70 μg/dag* |
Bèta-caroteen | Geen ADH of AI | Geen ADH of AI |
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van alle mineralen
Mineralen / Spoorelementen | Mannen ADH (of *AI) | Vrouwen ADH (of *AI) |
Calcium | 18-24 jaar: 1.000 mg/dag 25-69 jaar: 950 mg/dag ≥ 70 jaar: 1.200 | 18-24 jaar: 1.000 mg/dag 25-49 jaar: 950 mg/dag 50-69 jaar: 1.100 mg/dag* ≥ 70 jaar: 1.200 |
Chroom | Geen ADH of AI | Geen ADH of AI |
Chloride | 400 mg/dag* | 400 mg/dag* |
Fluoride | Geen ADH of AI | Geen ADH of AI |
Fosfor | 550 mg/dag* | 550 mg/dag* |
IJzer | 11 mg/dag | Postmenopauzaal: 11 mg/dag Premenopauzaal: 16 mg/dag |
Jodium | 150 μg/dag* | 150 μg/dag* |
Kalium | 3,5 g/dag* | 3,5 g/dag* |
Koper | 0,9 mg/dag | 0,9 mg/dag |
Magnesium | 350 mg/dag* | 300 mg/dag* |
Mangaan | 3 mg/dag* | 3 mg/dag* |
Molybdeen | 65 μg/dag* | 65 μg/dag* |
Natrium | Geen ADH of AI | Geen ADH of AI |
Seleen | 70 μg/dag* | 70 μg/dag* |
Zink | 9 mg/dag | 7 mg/dag |