De voordelen van sporten met spierpijn
Sporten met spierpijn wordt ook nog wel eens “actief herstel” genoemd. Je doet hierbij aan oefeningen met een lage intensiteit om je spieren actief te houden. Sporten die hiervoor gebruikt worden zijn zwemmen, wandelen en yogaoefeningen uitvoeren. Hieronder benoemen we de voordelen die hieraan verbonden zijn.
1. Het houdt de spieren flexibel
Hoewel veel rust goed is voor het herstel van je spieren, kan het er ook voor zorgen dat ze stijver worden omdat je ze niet of minder beweegt. Door licht actieve oefeningen te doen, houd je je spieren in beweging en blijven ze flexibel, waardoor de kans op een volgende blessure verminderd.
2. Sporten met spierpijn voor een betere bloedtoevoer
Je bloed brengt allerlei goede stoffen naar alle verschillende onderdelen van je lichaam. Wanneer je te lang stilzit, verminderd de bloedtoevoer en kan je last krijgen van tintelingen in je ledematen. Door in beweging te blijven, houd je een goede bloedtoevoer in stand en zullen je spieren sneller herstellen doordat zij de juiste stoffen aangeleverd krijgen.
3. Je behoud je sportroutine
Zeker wanneer je een fanatieke sporter bent, kan het stoppen met sporten voor een flink gat in je routine zorgen tijdens spierpijn of een blessure. Het wordt daarna ook lastiger om er weer in te komen, of je moet op een flink lager niveau beginnen wanneer je weer aan de slag kan. Door regelmatig op een licht tempo te blijven bewegen, behoud je je sportroutine en is het makkelijker om weer op hetzelfde niveau door te gaan na je herstel.
Actief herstel wordt voornamelijk aangeraden voor mensen met een lichte blessure of spierpijn. Bij een zwaardere blessure of schade aan je lichaam, wordt nog steeds voldoende rust aangeraden om te voorkomen dat je blessure verergert.
De nadelen van sporten met spierpijn
Spierpijn is een bekend fenomeen dat vrijwel iedereen, sporter of niet, wel kent. Het komt voor wanneer je iets doet wat je normaal gesproken niet veel doet, zoals iemand helpen met verhuizen, wanneer je een net iets te lange wandeling maakt, of wanneer je een verkeerde beweging maakt. Veel mensen kiezen er daarom voor om te blijven sporten met spierpijn. Hieronder staan een aantal redenen waarom dat je dat juist beter niet kan doen
1. Langere hersteltijd
Stel, je hebt veel spierpijn in je benen en kiest ervoor om op een rustig tempo te gaan wandelen elke dag. Na een week heb je nog steeds spierpijn. Dit komt omdat je dezelfde spieren gebruikt als waar je het herstel nodig hebt. Het duurt hierdoor langer om te herstellen, wat het lastig maakt om weer te gaan sporten.
2. Een zwakker immuunsysteem
Doordat je lichaam moet focussen op het herstellen van je spieren, is er minder ruimte om de rest van je lichaam gezond te houden. Als je daarnaast ook veel blijft sporten, bestaat er de kans dat je vatbaarder bent voor verkoudheid, griep of andere ziekten.
3. Extra blessures
Je spieren blijven gebruiken ondanks dat je spierpijn hebt, kan leiden tot extra blessures of zelfs schade aan je spieren. Wanneer je lichaam rust nodig heeft, en je dit niet geeft, is dat niet goed voor je herstel.
Tips om herstel te versnellen
Of je er nu voor kiest om wel of geen actief herstel te volgen tijdens je periode met spierpijn, kan je wel gebruik maken van een aantal tips om je herstel te versnellen. Zo zorg je ervoor dat je snel weer verder kan met comfortabel sporten of bewegen, zonder een vergrote kans op schade, kramp of pijn.
- Drink voldoende water
- Neem extra eiwitten in via je voeding of via een eiwitshake
- Masseer je spieren
- Houd je spieren koud om ontstekingen te remmen
- Neem voldoende rust
Sporten met spierpijn heeft zo zijn voor- en nadelen, waardoor het uiteindelijk een beslissing is om zelf te maken. Wel is het belangrijk om er rekening mee te houden dat, bij een zware blessure, je het beste alleen rust kan nemen. Je spieren hebben dan echt de tijd nodig om te herstellen. Bij lichte spierpijn kan het weinig kwaad om nog aan actief herstel te doen.