Waarom gebruiken we supplementen?
Voordat we gaan kijken naar het verband tussen voedingssupplementen en sport, moeten we eerst weten waarom men supplementen gebruikt. Supplementen dienen namelijk als ondersteuning op onze dagelijkse diëtaire behoeften en niet als vervanging voor bepaalde voedingsmiddelen. Dit komt omdat we, met een gezond en gebalanceerd dieet, vrijwel geen extra voedingsstoffen nodig hebben. Toch zijn er bepaalde omstandigheden waarin iemand wel behoefte heeft aan extra voedingsstoffen. Dit kan komen door een aandoening, medicatie, ongevarieerd dieet of sport.
Elke voedingsstof speelt een bepaalde rol in ons lichaam. Vitamine C helpt bij het ontwikkelen en versterken van de huid, ijzer zorgt ervoor dat er in elk lichaamsdeel voldoende zuurstof terecht komt en jodium helpt bij het functioneren van de schildklier. Wanneer je een voedingsstof tekort komt, kan dit voor problemen zorgen in je lichaam. Waar eerst een bepaalde rol werd uitgevoerd, valt deze rol nu weg. Daarom voelen mensen met een ijzertekort zich vaak ook erg moe, er is namelijk te weinig ijzer om zuurstof door het lichaam te verspreiden.
Door supplementen te gebruiken, geef je je lichaam een hulpmiddel waarmee het weer goed functioneert. Als je onvoldoende ijzer uit je voeding haalt, kan een ijzersupplement je een boost geven waardoor je tekort afneemt. Sporters vragen veel van hun lichaam, waardoor hun lichaam meer voedingsstoffen nodig heeft dan het lichaam van iemand die minder beweegt. Het is daarom vanzelfsprekend dat zij ook baat hebben bij het gebruik van voedingssupplementen.
De relatie tussen voedingssupplementen en sport
Niet elke sporter heeft dezelfde voedingssupplementen nodig. Hoewel er namelijk een relatie is tussen voedingssupplementen en sport, werkt hetzelfde supplement niet voor iedereen. Zo blijkt al uit onderzoek dat mannelijke sporters over het algemeen meer vitamine E als supplement nemen, terwijl vrouwen vaker ijzer nemen.
Daarnaast heeft elk supplement ook een bepaalde functie die past bij desbetreffende sport. Cafeïne helpt namelijk om het uithoudingsvermogen te verhogen, wat essentieel is bij duursporters. Bodybuilders hebben daarentegen juist baat bij het gebruik van creatine, omdat dit middel helpt om je meer kracht te geven. Sporters nemen niet zomaar een supplement, maar kiezen er juist voor een die aansluit bij hun doelen en de type sport die ze uitvoeren.
Het is natuurlijk prima mogelijk om zonder supplementen te sporten en je doelen te bereiken. Toch is het dan wel belangrijk om je bloedwaarden zo nu en dan te laten testen. Zeker wanneer je regelmatig en intensief sport, kan je een vitaminetekort oplopen zonder dat je het door hebt. Je lichaam heeft ten slotte meer nodig dan wanneer je stilzit.
Waar je wel op moet letten is dat sommige voedingssupplementen claimen de resultaten van je sport te kunnen beïnvloeden door je sterker of sneller te maken. In vrijwel alle gevallen zijn deze claims niet waar. Wat voedingssupplementen en sport wel kunnen doen, is je lichaam een hulpmiddel bieden waarmee je een groter uithoudingsvermogen hebt, of waardoor je minder snel last krijgt van verzuring in je spieren zodat je langer met zwaardere gewichten kan trainen.
Voedingssupplementen en sport: Veelgebruikte middelen
Nu dat je weet waarom voedingssupplementen en sport veel samengaan en waarom sporters deze supplementen vaak gebruiken, is het ook fijn om te weten welke supplementen er zijn. Van elk supplement leggen we uit welke functie het heeft en bij welke sport het goed past. Zo kan je zelf kiezen welke supplementen het beste bij je passen.
1. IJzer
IJzer helpt om zuurstof door je bloedbaan te transporteren naar al je lichaamsdelen en organen. Deze supplementen helpen om meer zuurstof naar je spieren te brengen, waardoor je minder snel last hebt van verzuring en langer door kan gaan. Daarom is het erg effectief bij duursporten zoals hardlopen of wielrennen. Let op dat je niet teveel ijzer slikt en overleg daarom altijd eerst met je huisarts.
2. Creatine
Creatine speelt een grote rol bij de energieproductie in je lichaamscellen. Door creatine te nemen voor je work-out, kan je lichaam meer energie kwijt waardoor je het langer vol kan houden. Ook draagt creatine bij aan een snellere spieropbouw wanneer je voldoende eiwitten eet. Het is daarom een effectief supplementen voor zowel duursporten als krachttraining.
3. Cafeïne
Het gebruik van cafeïne zorgt ervoor dat je lichaam het slaapverwekkende stofje adenosine blokkeert en activerende stoffen juist aanmaakt. Je voelt je hierdoor energieker en vrolijker. Doordat het je lichaam een plotselinge boost geeft, is het erg effectief bij krachttraining en intensieve sporten zoals sprinten en HIIT. Ook kan het je meer energie geven tijdens een duursport.