Wat is een dutje?
Een dutje is een korte periode waarin je slaapt. Dit wordt vaak overdag gedaan. Uit onderzoek is gebleken dat wel 1 op de 3 Amerikaanse volwassenen regelmatig een dutje doet. Sommigen zweren erbij, terwijl anderen juist niets moeten weten van het doen van een dutje. Dit komt vooral omdat er een verschil zit in de typen dutjes die we doen. Ze lijken van buitenaf misschien hetzelfde, maar een dutje kan verschillende functies hebben.
1. Herstel dutje
Dit doe je wanneer je de nacht of dag van te voren veel inspannende activiteiten hebt gedaan, waardoor je slaap tekort komt. Bij een herstellende slaapperiode haal je de gemiste slaaptijd in.
2. Voorbereidend slapen
Dit doen veel mensen wanneer zij in de nachtdienst moeten werken of wanneer ze een lange dag voor de boeg hebben. Je bereidt je alvast voor op een nacht met weinig of geen slaap, zodat je net wat meer energie hebt om de avond door te komen.
3. Vervullend dutje
Vooral baby’s en kleine kinderen maken hier gebruik van omdat zij behoefte hebben aan meer slaap dan volwassenen. Kinderen groeien namelijk en moeten daarom ook meer slapen zodat hun lichaam zich goed kan ontwikkelen.
4. Nodige slaap
Nodige dutjes komen voor wanneer je ziek bent. Je lichaam heeft dan extra tijd nodig om te herstellen, waardoor je je moeier voelt en meer zal slapen.
5. Vermakelijke dutjes
Dit is voor mensen die het fijn vinden om ‘s middags even lekker uit te rusten, maar waarbij het niet essentieel is. Vaak zorgt een vermakelijk dutje ervoor dat zij zich daarna opgewekt en vrolijk voelen.
Een dutje doen duurt niet zo lang als een volle nacht met slaap, maar de duur van je dutje heeft ook invloed op wat er in je lichaam gebeurt. Een rustmoment van slechts 5 minuten heeft weinig effect op je lichaam, omdat deze niet in de slaapfase raakt. De meest effectieve dutjes duren tussen de 10 en 20 minuten met een uitzondering voor zieke mensen en kinderen, omdat zij gewoonweg meer slaap nodig hebben.
Wat doen dutjes met je lichaam?
Wanneer je kort gaat slapen, komt je lichaam niet in het slaapritme dat je ‘s nachts hebt. Je zal dus niet door de 4 slaapfasen gaan. Wel kan een dutje helpen om vermoeidheid te verminderen en om je cognitieve functies te verbeteren. Dit komt omdat je hersenen een rustmomentje hebben om alle informatie te verwerken en een plekje te geven in je hoofd. Vaak merk je ook dat je je een stuk vrolijker voelt na zo’n kort rustmomentje.
Te lang dutten is echter niet goed voor je lichaam omdat dit kan leiden tot juist meer vermoeidheid of zelfs depressieve klachten. Dit komt doordat langdurige dutjes vaak wijzen op een slechte nachtrust die door één of meerdere andere factoren wordt veroorzaakt. Als je toevallig een keer één nacht slecht slaapt, is dit natuurlijk geen teken van depressie, maar gewoon een slechte dag.
Bij kinderen zorgt een middagslaapje voor de ontwikkeling van hun hersenen, emotionele vaardigheden en bevorderd zelfs het leren van taal. Ook zorgt dit rustmoment ervoor dat hun lichaam kan groeien en herstellen.
Als het je niet lukt om te dutten of wanneer je werk dit niet toestaat, is dat geen probleem. Je hebt dutjes niet nodig om goed te functioneren of om een gezond lichaam te hebben. Zie het meer als een extraatje voor je lichaam, niet als iets dat je moet doen.