Wat is het belang van een gezond slaappatroon?
Een volwassen persoon hoort tussen de 7 en 9 uur per nacht te slapen. Per individu kan dit natuurlijk verschillen, maar in de meeste gevallen heb je voldoende slaap wanneer je je aan deze richtlijn houdt. Tijdens je slaap gebeuren er namelijk verschillende processen die essentieel zijn voor je mentale en fysieke gezondheid. Zo krijgen je hersenen de kans om informatie te verwerken en op te slaan in je langetermijngeheugen en kunnen ook je spieren en organen herstellen.
Wanneer je een nachtje slecht slaapt, kan dit ervoor zorgen dat je je misschien wat moeier voelt, of dat je licht prikkelbaar bent, maar heeft dit geen andere gevolgen. Langdurige slaapklachten kunnen echter leiden tot meer problemen die je dagelijks leven op een negatieve manier beïnvloeden. Dit kan je zelfs in gevaar brengen. Hieronder hebben we een aantal effecten van een slechte nachtrust opgeschreven.
- Geheugenproblemen
- Stemmingswisselingen
- Slecht vermogen om te concentreren
- Een hoge bloeddruk
- Een vergrootte kans op diabetes
- Lager libido
- Slechte balans
- Gewichtstoename
Afhankelijk van de ernst van je slaapproblemen kan je last krijgen van één of meerdere gevolgen van een slechte nachtrust. Juist hierdoor is het belangrijk om een gezond slaappatroon op te bouwen. Zowel voor je fysieke als mentale gezondheid.
Tips voor een gezond slaappatroon
Een gezond slaappatroon heb je niet in één keer. Er zijn namelijk verschillende factoren die hierbij een rol spelen. Door al deze factoren in acht te nemen en zelf uit te vinden welke methoden voor jou werken, kan je langzaamaan een gezond slaappatroon opbouwen. Dit is een combinatie van je levensstijl en je leefomgeving aanpassen.
1. Neem meer daglicht op
Door overdag meer in contact te komen met natuurlijk daglicht, houd je het circadiaans ritme van je lichaam in stand. Dit ritme zorgt ervoor dat je ‘s avonds (wanneer het donker wordt) moeier bent, zodat je makkelijker in slaap kan vallen. Bij te weinig blootstelling aan daglicht, heeft je lichaam meer moeite met het volgen van je circadiaans ritme.
2. Drink ‘s avonds geen cafeïne meer
Cafeïne is een stofje dat ideaal werkt wanneer je wat alerter moet zijn. Dit heeft echter als nadeel dat je er ook te lang wakker door kan blijven wanneer je het laat op de dag nog drinkt. Cafeïne kan tot wel 8 uur lang in je bloed blijven. Probeer dus na 3 á 4 uur ‘s middags geen cafeïne houdende dranken meer te consumeren.
3. Creëer een gezond slaappatroon met de perfecte slaapkamer
Je slaapkamer vormt de omgeving waarin je tot rust kan komen. Wanneer deze echter niet optimaal is ingericht, kan je hier last van krijgen. Geluid, licht, temperatuur en de hoeveelheid/soort meubilair in je kamer spelen hier allemaal een rol in. Probeer je slaapkamer daarom rustig te houden en verminder verstorende factoren, zoals licht, door middel van gordijnen of rolluiken. Ook helpt het als je je slaapkamer slechts voor slapen gebruikt. Je kan een werkplek beter op een andere plek in je huis neerzetten.
4. Neem een supplement
Er bestaan verschillende supplementen die je slaap kunnen ondersteunen. Een gezond slaappatroon krijg je niet alleen door deze supplementen, maar ze sturen je wel de goede kant op. Melatonine is erg effectief, maar ook valeriaan, magnesium, kamille en lavendel helpen bij het verbeteren van je nachtrust.
5. Wees consistent om een gezond slaappatroon te bereiken
Een gezond slaappatroon ontstaat niet zomaar, je moet er zelf ook moeite voor doen. Een van de dingen die je kan doen om dit te bevorderen is door consistentie. Wanneer je elke dag rond dezelfde tijd opstaat en naar bed gaat, kan je lichaam een makkelijk ritme volgen. Doe je dit niet, dan raakt je ritme door de war en zal het meer moeite kosten om in slaap te vallen.
Heb je na het volgen van bovenstaande tips nog steeds veel moeite met je nachtrust? Dan is er mogelijk meer aan de hand. Neem contact op met je huisarts bij twijfel. Die kan je verder helpen.