Waarom wil je een psycholoog vinden?
Psychologen bestaan niet alleen voor het helpen van mensen met ernstige geestelijke aandoeningen, maar ze zijn er juist voor iedereen. Wanneer je een psycholoog bezoekt, zal deze kijken naar de hulp die jij nodig hebt. Daarom is elke behandeling persoonlijk op je afgestemd. Zo ontvang je de beste hulp. Er zijn verschillende redenen waarom je een psycholoog zou willen bezoeken. Welke redenen dat zijn, hebben we hieronder voor je op een rij gezet.
- Je hebt net een dierbare verloren en weet niet goed hoe je hier mee om kan gaan.
- Je hebt gevoelens van angst en/of depressie.
- Wanneer je veel stress ervaart en dit niet weg lijkt te gaan.
- Als je het idee hebt dat je last hebt van een fobie.
- Wanneer je relatieproblemen hebt met een partner of familieleden. Je kan dan alleen gaan of samen met de andere persoon.
- Als je het idee hebt dat je een verslaving hebt aan drugs of alcohol en hier zelf niet vanaf kan komen.
- Wanneer je het idee hebt dat je een mentale stoornis of aandoening hebt.
- Wanneer je meer zelfbewust wil zijn en wil kijken welke eigenschappen je kan verbeteren.
Er is geen één juiste reden om een psycholoog te bezoeken, maar zie het als een doktersbezoek. Wanneer je buikpijn hebt en niet weet waar het vandaan komt, kan het geen kwaad om je door een huisarts te laten onderzoeken. Je krijgt in ieder geval advies om er mee om te gaan of om het op te lossen. Als er meer aan de hand is, ziet de arts dit ook en krijg je de hulp die je nodig hebt. Een therapeut werkt in principe op dezelfde manier. Ze onderzoeken je en kijken waar ze je bij kunnen helpen.
Hoe kan je de perfecte psycholoog vinden?
Niet elke psycholoog is geschikt voor jouw klachten en andersom. Er bestaan daarom verschillende psychologen en verschillende vormen van therapie. Om bij de juiste psycholoog uit te komen, is het handig als je alvast wat kennis hebt van je klachten en je gewenste methode van hulp[1]Hoe vind ik een goede psycholoog? | Vind-een-Psycholoog.nl. (z.d.). Vind een psycholoog.nl. Geraadpleegd op 23 mei 2022, van … Continue reading. Hieronder hebben we een stappenplan voor je uitgeschreven zodat je de beste psycholoog voor bij jouw klachten kan vinden.
1. Schrijf op waar je last van hebt
Houd een notitieboekje of dagboek bij met je klachten, wanneer je die ervaart en hoe je die ervaart. Het hoeft echt niet uitgebreid te zijn, maar het kan je wel helpen om alvast beter inzicht in je klachten te krijgen. Misschien zie je er al gelijk een patroon in.
2. Online psychologen vinden
Je hebt een verwijzing nodig om bij een psycholoog terecht te kunnen. Toch kan je alvast beginnen met psychologen in je buurt opzoeken. Hierdoor kan je al direct zien welke behandelingen zij aanbieden en hoe hun behandelplan eruit ziet. Als je iets ziet wat je aanspreekt, schrijf dan de naam van de therapeut of de praktijk op. Let op dat je een psycholoog vindt die ingeschreven staat bij het NIP[2]Nederlands Instituut van Psychologen. (2016, 9 november). Hoe vind ik een psycholoog? NIP. Geraadpleegd op 23 mei 2022, van https://www.psynip.nl/het-nip/clienteninformatie/hoe-vind-psycholoog/. Dit is een betrouwbare organisatie.
3. Vraag een verwijzing aan
Je kan bij je huisarts een verwijzing vragen naar een psycholoog. Als je geen voorkeur hebt, zal je huisarts waarschijnlijk een praktijk voor je kiezen. Heb je zelf een behandelaar op het oog, dan kan je vragen of ze je naar deze specifieke psycholoog willen doorverwijzen. Sommige huisartsen willen liever dat je eerst langs de praktijkondersteuner gaat in hun praktijk. Dat is ook goed, en daar kan je hetzelfde voorleggen.
De juiste psycholoog vinden: Het eerste bezoek
Wanneer je eenmaal een verwijzing hebt, kan je de praktijk of psycholoog bellen voor een eerste afspraak. Dit heet een intake. Vaak verteld de behandelaar je wat je mee moet nemen naar de eerste intake, maar het is sowieso handig om een samenvatting van je klachten, een verwijzing en vragen aan de psycholoog mee te nemen.
Tijdens je intake zal je vertellen over je klachten, wat je wil dat het doel van de behandeling is (bijv. minder stress ervaren in het dagelijks leven) en hoe je dat hoopt te bereiken (bijv. door middel van oefeningen). Je kan tijdens deze sessie ook de psycholoog vragen stellen over hun behandelmethode en wat zij verwachten van de sessies met jou. Ook kan je hierbij aangeven of je voorkeur hebt voor een bepaalde behandelmethode. Cognitieve gedragstherapie is vrij populair, maar er bestaan ook andere soorten therapie.
Na het eerste bezoek zal je een nieuwe afspraak maken voor de eerste sessie. Als je nog twijfels hebt bij je therapeut, kan je dit ook aangeven. Dan krijg je wat meer tijd om na te denken of om een andere psycholoog te vinden.
Hoelang de behandeling duurt is afhankelijk van je psycholoog en je klachten. Wel kan je altijd om een indicatie vragen, maar neem er zelf ook de tijd voor. Je mentale gezondheid is natuurlijk erg belangrijk!
Referenties
↑1 | Hoe vind ik een goede psycholoog? | Vind-een-Psycholoog.nl. (z.d.). Vind een psycholoog.nl. Geraadpleegd op 23 mei 2022, van https://www.vind-een-psycholoog.nl/info/hoe-vind-ik-een-goede-psycholoog.html |
---|---|
↑2 | Nederlands Instituut van Psychologen. (2016, 9 november). Hoe vind ik een psycholoog? NIP. Geraadpleegd op 23 mei 2022, van https://www.psynip.nl/het-nip/clienteninformatie/hoe-vind-psycholoog/ |