Wat verstaan we onder mentale en fysieke gezondheid?
Wanneer we over mentale en fysieke gezondheid spreken, hebben we het over de gezondheid van je lichaam of de gezondheid van je geest. Met je geest bedoelen we dan de dingen die je ervaart, waar je over nadenkt en je gevoelens. Dit vindt vooral plaats in je hersenen, maar is in de meeste gevallen niet zichtbaar.
Je bent fysiek gezond wanneer je lichaam goed functioneert onder verschillende omstandigheden. Denk hierbij aan een flinke wandeling kunnen maken en de volgende dag nog wel kunnen lopen, ondanks dat je spierpijn hebt. Mentale gezondheid is iets lastiger te meten, maar wanneer je lekker in je vel zit en geen problemen met je concentratie en lichamelijke besturing hebt, kan je jezelf als gezond beschouwen.
Natuurlijk is mentale en fysieke gezondheid voor iedereen anders. Mensen met chronische aandoeningen kunnen zich ook gezond voelen, ook wanneer andere mensen zich ziek zouden melden met dezelfde klachten. Ook mensen met ADHD of autistische mensen, die een andere manier van functioneren hebben, kunnen zich gezond voelen terwijl iemand zonder ADHD zich dan juist niet fijn zou voelen. Het is een erg subjectief onderwerp en het is daarom lastig om één definitie te stellen voor wat gezond of ongezond is.
Wat is het verband tussen mentale en fysieke gezondheid?
Hoewel we mentale en fysieke gezondheid als twee losse onderwerpen beschrijven, werken ze erg nauw met elkaar samen. Dat is ook niet gek, want het vindt allemaal plaats in één lichaam. Ook laat steeds meer onderzoek tegenwoordig zien hoe belangrijk het verband tussen de twee is. Wanneer je mentaal niet lekker in je vel zit, kan je daar fysieke gevolgen van merken. Andersom werkt het ook zo, wanneer je een lange periode erg last van je lichaam hebt, kan dat tot problemen met je mentale gezondheid leiden.
Uit recent onderzoek is gebleken dat je mentale gezondheid zo’n grote invloed op je lichaam heeft, dat een slechte mentale gesteldheid kan leiden tot meer hartklachten. Het tegenovergestelde werkt echter ook. Wanneer je je gelukkig voelt en lekker in je vel zit, kan de kans op je hart- en vaatziekten verminderen.
Natuurlijk kan een beetje stress, of je een dagje somber voelen geen kwaad. Pas wanneer dit langdurig blijft aanhouden, kan je de invloed van je mentale gezondheid op je fysieke gezondheid gaan merken. Het gaat hier juist vooral om langdurige, chronische stress of depressie.
Waarom is de balans tussen je mentale en fysieke gezondheid belangrijk?
Zoals hierboven staat beschreven, is het dus bewezen dat je mentale gezondheid van invloed is op je fysieke gezondheid en andersom. Het is dus erg belangrijk om de balans te houden, maar welke voordelen zitten er nog meer aan verbonden? Hieronder hebben we een aantal voorbeelden van het belang tussen je mentale en fysieke gezondheid opgeschreven.
1. Je kan beter tegen tegenslag
Bij langdurige stress, kan je op een gegeven moment last krijgen van je fysieke gezondheid. Je immuunsysteem is zwakker en moet meer moeite doen om je te beschermen tegen schadelijke stoffen. Door je mentale gesteldheid beter te trainen, sta je mentaal sterker in je schoenen waardoor je fysieke gezondheid ook intact blijft.
2. Je hebt meer energie
Goed voor je mentale gezondheid zorgen, zorgt ervoor dat je meer energie zal hebben voor andere activiteiten. Dit houdt elkaar ook in stand. Wanneer je meer energie hebt, zal je meer gaan bewegen. En doordat je meer beweegt, zal je lekkerder in je vel gaan zitten. Je kan zelf je mentale gezondheid verbeteren, maar je kan ook hulp van buitenaf inschakelen.
3. Het geeft je endorfinen
Endorfinen zijn stofjes die je goed laten voelen. Je lichaam maakt deze van nature al aan, maar je produceert hier meer van wanneer je fysiek intense activiteiten uitvoert, zoals dansen en hardlopen. Gelukkig hoef je niet alleen hele intense sporten te doen om aan endorfinen te komen, maar kan je ook een dagelijkse wandeling van een half uurtje maken om al aan meer beweging te komen. De endorfine die dan vrijkomt zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel gaat zitten en de beweging helpt je lichaam om gezond te blijven.