Wat is een zonnesteek?
De term ‘zonnesteek’ is eigenlijk een verzamelnaam voor allerlei klachten en symptomen die zich voordoen wanneer het lichaam teveel blootstelling aan zonlicht en hitte heeft gehad. Normaal gesproken reguleert je lichaam je interne temperatuur, maar bij teveel blootstelling aan de zon, kan je lichaam dit niet meer bijhouden en stijgt je lichaamstemperatuur flink[1]L. (2021, 22 april). Zonnesteek: symptomen en behandeling | Gezondheidsplein.nl. Gezondheidsplein.nl. Geraadpleegd op 20 juli 2022, van … Continue reading. Er zijn twee fasen van een zonnesteek:
- Milde zonnesteek. Hierbij is je lichaamstemperatuur zo’n 38 graden of iets hoger. Je klachten verminderen iets zodra je de koelte opzoekt en voldoende water drinkt.
- Hevige zonnesteek. Bij deze fase is je lichaamstemperatuur constant boven de 38 graden. Je moet direct contact opzoeken met een arts.
De ene persoon is gevoeliger voor een zonnesteek dan de ander. Dit heeft ook te maken met de mate waarin je kan zweten. Mensen die veel brandwonden of littekens hebben, kunnen op die plekken niet zweten waardoor zij minder goed in staat zijn om hun temperatuur te reguleren. Ook medicijngebruik kan je gevoeliger maken voor de symptomen.
Een zonnesteek herkennen
Je kan een zonnesteek herkennen aan verschillende symptomen. Het is daarom altijd belangrijk om voldoende schaduw op te zoeken, veel water te drinken en niet teveel inspanning te verrichten. De volgende symptomen en klachten zijn kenmerken van een zonnesteek:
- Bleek zien
- Klam en zweterig zijn
- Een verhoogde hartslag hebben
- Hoofdpijn ervaren
- Duizelig zijn
- Braken
- Misselijkheid
- Spierkramp/spierpijn
- Flauwvallen of het gevoel hebben dat je moet flauwvallen
Wanneer je echt teveel in de zon komt, of de bovenstaande klachten negeert, kan je zonnesteek veranderen in een hitteberoerte. Dit is een heftige ervaring en je hebt hierbij direct medische hulp nodig. Mensen die last hebben van een hitteberoerte kunnen last krijgen van verwarring, epileptische aanvallen en kunnen zelfs in een coma raken.
Zonnesteek herkennen: Wie loopt risico?
Het is makkelijk te zeggen wie risico loopt op een zonnesteek: iedereen. Zon maakt geen onderscheid tussen mensen of doelgroepen, daarom loopt iedereen risico. Sommige mensen zijn er echter gevoeliger voor dan anderen en zullen ook sneller last ervan krijgen. Wanneer je in de warmte zware inspanningen verricht, loop je ook risico op een zonnesteek. Dit komt omdat er veel warmte vrijkomt bij het creëren van energie om deze taken te verrichten. Het is dan moeilijker voor je lichaam om ook nog af te koelen in de warme buitentemperatuur.
Oudere mensen lopen ook meer kans op een zonnesteek. Dit komt omdat, naarmate je ouder wordt, je lichaam minder zweet.
Hoe kan je een zonnesteek het beste voorkomen?
De kans op een zonnesteek betekent echter niet dat je niet naar buiten mag met mooi weer. Je moet alleen een goede balans vinden tussen afkoeling en blootstelling aan zonlicht. We hebben ook een aantal tips voor je die je helpen bij het voorkomen van een zonnesteek.
- Draag losse en ademende kleding.
- Drink meer water dan je nodig hebt (maar niet te veel in één keer). En zorg daarbij dat je ook zo nu en dan wat elektrolyten drinkt.
- Smeer je goed in tegen verbranding in de zon.
- Zoek de schaduw op tijdens het heetste moment van de dag.
- Verricht niet teveel inspanning en, wanneer je gaat sporten, doe dit op een rustig tempo en neem voldoende water mee onderweg.
- Vermijd alcohol.
Wanneer je iemand ziet met een zonnesteek, breng deze persoon dan in een koele ruimte en laat die wat drinken. Waar nodig kan je ook zonwering neerzetten, maar niet op de persoon neerleggen. Als de klachten niet verbeteren binnen één uur, of erger worden, bel dan 112[2]Het Rode Kruis. (2022, 4 februari). Zonnesteek. Rode Kruis Nederland. Geraadpleegd op 20 juli 2022, van https://www.rodekruis.nl/ehbo/ehbo-tips/zonnesteek/. Een zonnesteek herkennen is niet altijd even makkelijk, maar let goed op op de mensen in je omgeving en houd ook rekening ermee dat kleine kinderen ook een zonnesteek kunnen krijgen.
Bron: Nu.nl
Referenties
↑1 | L. (2021, 22 april). Zonnesteek: symptomen en behandeling | Gezondheidsplein.nl. Gezondheidsplein.nl. Geraadpleegd op 20 juli 2022, van https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/zonnesteek/item39687 |
---|---|
↑2 | Het Rode Kruis. (2022, 4 februari). Zonnesteek. Rode Kruis Nederland. Geraadpleegd op 20 juli 2022, van https://www.rodekruis.nl/ehbo/ehbo-tips/zonnesteek/ |