Wat doe je tijdens de Ramadan?
De Ramadan is een periode waarin moslims meer aandacht besteden aan hun geloof. Het gaat hierbij niet alleen om het vasten met eten, maar je bidt elke paar uur. Daarnaast zijn er nog een aantal dingen om op te letten bij het vasten.
De vastenperiode duurt een maand, dit jaar valt het van 13 april tot en met 12 mei. Je mag eten na zonsondergang (Iftar) en voor zonsopkomst (Suhoor). De datum wordt bepaald door middel van de Islamitische kalender, waar de 9e maand de vastenperiode is. Deze kalender is 10 dagen korter dan de Westerse kalender, waardoor de Ramadan elk jaar 10 dagen eerder begint.
Tussen zonsopkomst en zonsondergang mag je niet eten, niet drinken, en mag je geen seks hebben. De gehele vastenperiode mag je niet schelden, roddelen, roken, alcohol drinken en mag je niet zelfzuchtig zijn. Het is een periode waarin je geeft aan armen of organisaties steunt die mensen in nood helpen.
Volwassen mannen en vrouwen zijn verplicht om mee te doen aan de Ramadan, maar er zijn uitzonderingen. Kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en zieken hoeven niet mee te doen. Ook reizigers zijn niet verplicht. Als je kortdurig ziek bent of je menstruatie hebt, hoef je in deze periode niet te vasten, maar moet je dit later wel inhalen. Als je niet meedoet aan het vasten, kan je dit compenseren door een organisatie te steunen zodat anderen wel kunnen eten.
Vasten is niet ongezond
Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid van de VU Amsterdam, geeft aan dat periodiek vasten erg gunstig kan zijn voor het lichaam. Wanneer je langer dan twaalf uur vast, schakelt het lichaam over naar vetverbranding. Dit leidt bij sommige mensen tot gewichtsverlies, maar niet bij iedereen. Daarnaast zorgt het periodiek vasten tijdens de Ramadan ook voor minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel en blijft je insulinegehalte ook stabieler dan wanneer je tussendoor eet.
Seidell vertelt ook dat vasten eigenlijk een heel natuurlijk fenomeen was in de tijd dat mensen nog jaagden en verzamelden. Er werd namelijk niet altijd eten gevonden, en soms mislukte de jacht. Onze bouw is daarop ontwikkeld, waardoor het eigenlijk heel onnatuurlijk is zoals wij nu leven, in een tijdperk waarin eten de gehele dag door beschikbaar is.
Volgens Siham, een moslima, is deze periode een periode van dankbaarheid en bewustwording. Seidell vindt dit een logische gewaarwording. Doordat je je lichaam niet belast met het verwerken van voedsel, is er ruimte om je lichaam en geest als het ware te resetten.
In het begin kan je je wat suf voelen, maar na een tijdje wen je er ook aan. Het is vooral belangrijk om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen in de perioden dat je wel mag eten. Zo voorkom je dat je lichaam iets te kort komt.
Bronnen: ad.nl en Birminghammail