Wat is legionella?
Legionella wordt veroorzaakt door de legionellabacterie. Dit is een bacterie dat voorkomt in (stilstaand) water met temperaturen tussen de 20 en 50 graden Celsius. Van nature komt het ook voor in de grond. Je kan besmet raken met deze bacterie wanneer je de kleine waterdeeltjes inademt.
Wanneer je besmet raakt met de bacterie, kan je last krijgen van verkoudheids- en griepverschijnselen. Deze zijn mild van aard en gaan vaak na een paar dagen weer over. In slechts een paar gevallen kan je last krijgen van ernstigere klachten, zoals moeite met ademhalen en een longontsteking. Dan wordt de ziekte ook wel legionellalongontsteking of de veteranenziekte genoemd. Deze longontsteking kan erg ernstig zijn en moet ook snel behandeld worden.
De mensen die het meeste risico lopen om ernstig ziek te worden van de legionellabacterie zijn ouderen, mensen met longklachten, mensen met een zwak immuunsysteem en rokers. Daarnaast komt het vrijwel nooit voor bij mensen jonger dan 40 jaar, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Voor de legionellabacterie bestaat tot op heden nog geen vaccin, maar er is wel een antibioticakuur die je kan nemen wanneer je de bacterie hebt opgelopen.
Hoe komt de legionella uitbraak in Schijndel?
In Nederland komt de legionellabacterie niet vaak voor. Het groeit voornamelijk in stilstaand water en ook dan duurt het enige tijd voordat de bacterie zodanig is ontwikkeld dat het een gezondheidsgevaar vormt. Daarnaast gebruikt vrijwel iedereen elke dag de kraan, waardoor de leidingen constant doorgespoeld worden. Wel is het verstandig om na een (lange) vakantie je kranen even door te laten lopen voordat je er uit gaat drinken.
Een andere mogelijke manier van besmetting kan ontstaan door opspattend water van een fontein of stilstaand regenwater langs de weg. Hier is echter ook wat tijd voor nodig voordat de bacterie zich kan ontwikkelen, waardoor de kans daarop in Nederland klein blijft.
Hoe de bacterie in Schijndel terecht is gekomen, is nog onbekend. Er wordt momenteel gekeken naar allerlei plekken met water, zoals wasstraten, fonteinen, jacuzzi’s, koeltorens en meer. Voorlopig zijn de fonteinen ook uitgeschakeld.
Hoe voorkom je besmetting bij een legionella uitbraak?
Ziekenhuizen, hotels, restaurants en andere openbare plekken moeten altijd voorzorgsmaatregelen nemen om besmettingen te voorkomen. Thuis kan je jezelf beschermen door regelmatig je kranen door te laten stromen, zeker wanneer je ze minder vaak gebruikt, zoals het kraantje in de tuin.
Omdat er nog geen vaccin is tegen deze bacterie, kan je je niet preventief laten inenten. Wel kan je, door de bovenstaande maatregelen te volgen, je beschermen tegen de ziekte. Ook helpt het om bij klachten goed rust te nemen. Wanneer de klachten verergeren, neem je contact op met de huisarts. De bacterie is niet besmettelijk, dus je kan het niet overdragen naar anderen.
Hoe gaat het nu verder in Schijndel?
Momenteel wordt er gekeken naar de mogelijke oorzaak van de legionella infectie in Schijndel. Tot die tijd worden plekken met veel water goed in de gaten gehouden en zijn fonteinen afgesloten. Omdat er jaarlijks vaak slechts 300 tot 400 mensen besmet raken met de bacterie, is het vrij bijzonder dat er in één keer een tiental mensen besmet is geraakt. Daarom is het RIVM zorgvuldig aan het onderzoeken wat er aan de hand is.
Vergelijkbare besmettingen komen niet vaak voor, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken als je in een ander gebied van Nederland woont. Ook Brabanders hoeven zich geen zorgen te maken zolang zij goed opletten op elk contact dat zij hebben met water.
Het RIVM geeft wel aan dat zij vermoeden dat er dit jaar veel besmettingen onopgemerkt zijn gebleven. Dit komt doordat de meeste klachten lijken op die van een gewone griep. Vanwege de huidige Coronacrisis, laten veel mensen zich dan ook niet testen op andere infecties. Het is dus wel belangrijk om goed op je eigen gezondheid te letten.