Wat is vaginale afscheiding?
Vaginale afscheiding is vocht of slijm dat uit de vagina komt. De afscheiding wordt gemaakt door het slijmvlies in de vagina. Vaginale afscheiding zorgt ervoor dat de vagina schoon en gezond blijft. De afscheiding werkt als een natuurlijk glijmiddel om bacteriën, vuil en ziektekiemen uit de vagina te verwijderen en beschermt de ph-waarde van de vagina. Ook zorgt het slijm ervoor dat het vaginale weefsel vochtig en glad blijft.
Is vaginale afscheiding normaal?
De meeste mensen met een vagina hebben afscheiding. Sommige mensen hebben elke dag afscheiding en andere maar af en toe. Vaginale afscheiding is meestal helder of wit van kleur en ziet eruit als water, eiwit of melk en heeft een milde geur. De meeste mensen met een vagina hebben dagelijks ongeveer 1 tot 4 milliliter (ongeveer ½ theelepel) afscheiding. Het kan ook voorkomen dat je net wat meer of minder afscheiding hebt. Zolang je hier geen last van hebt, is het niks om je zorgen om te maken.
Vaginale afscheiding wordt beïnvloed door je voortplantingshormonen. Dit zorgt ervoor dat de soort en hoeveelheid afscheiding gedurende je menstruatiecyclus kan veranderen, net als in de puberteit, tijdens een zwangerschap, de menopauze en bij het gebruik van een anticonceptiepil.
Welke soorten vaginale afscheiding zijn er?
Soms is de afscheiding wat waterig en soms kan het juist dik en taai zijn.
De afscheiding is meestal dunner in de dagen voorafgaand aan de ovulatie (eisprong) en wanneer er een eicel is vrijgekomen. Na de eisprong kan de afscheiding slijmeriger, dikker en taaier worden en kan de hoeveelheid toenemen. Dit is een biologische reactie van het lichaam om seks soepeler te laten verlopen en daarbij de kans op conceptie (bevruchting) te verhogen.
1. Dunner, dikker, wit en ondoorzichtig
In de eerste dagen van je menstruatiecyclus kan de vaginale afscheiding dun en melkachtig wit zijn. De afscheiding lijkt dan een beetje op eiwit. Deze dunnere afscheiding is een teken dat je lichaam zich voorbereidt op de eisprong. Vlak voor je menstruatie kan de afscheiding dikker en ondoorzichtiger worden.
2. Dun en melkachtig wit
De melkachtige afscheiding kan ook een teken van een zwangerschap zijn. Sommige vrouwen hebben in het begin van de zwangerschap een dunne melkachtige afscheiding. Dat komt door hormonale veranderingen die het lichaam voorbereiden op de zwangerschap. De afscheiding zorgt voor de afvoer van bacteriën, ziektekiemen en vuil, en helpt bij de vorming van de slijmprop in de baarmoederhals om de baarmoeder tijdens de zwangerschap te beschermen tegen bacteriën.
Moet ik naar de dokter voor vaginale afscheiding?
Je hoeft niet naar de dokter als je vaginale afscheiding hebt. Zolang de afscheiding een normale kleur en geur heeft en je geen last hebt van andere symptomen is vaginale afscheiding normaal en gezond. Het kan zijn dat je afscheiding na verloop van tijd je ondergoed licht bleekt. Dit is normaal omdat de vagina een redelijk zure omgeving is. Hoewel het dus onhandig kan zijn, is dit niet schadelijk. Je kan dunne inlegkruisjes gebruiken om dit tegen te gaan.
Het kan voorkomen dat er veranderingen optreden in de samenstelling van de vaginale afscheiding. In sommige gevallen kan zo’n verandering een teken zijn van een onderliggend probleem. Het is verstandig een dokter te raadplegen als je merkt dat de afscheiding verandert van:
- kleur (groen, geel of grijs)
- structuur (schuimig of brokkelig)
- geur (onaangenaam)
En als de huid rondom je vagina
- pijn doet
- jeukt
- branderig voelt
- uitslag heeft
Deze symptomen kunnen veroorzaakt worden door een infectie. Raadpleeg daarom een dokter als je je zorgen maakt. Zo lang de afscheiding aan geen van deze symptomen voldoet, is het een teken van een goede gezondheid. Vaginale infecties, zoals een schimmelinfectie, kunnen ontstaan als gevolg van het gebruik van antibiotica. Ook hierbij is het handig om je dokter te informeren.
Vermijd het gebruik van zeep, een vaginaledouche en andere producten waardoor de natuurlijke vochtbalans en ph-waarde van de vagina ontregeld raken. De vagina is gemaakt om zichzelf te verzorgen en infecties te voorkomen. Normale en gezonde afscheiding speelt daarbij een belangrijke rol.