1. Immuunsysteem versterken met een gezond dieet
Een gezond en gevarieerd dieet is een van de beste manieren om je immuunsysteem te versterken. Maar wat is de beste voeding voor je immuunsysteem?
Het volgen van een vetarm, plantaardig dieet kan het immuunsysteem een boost geven. Het immuunsysteem is namelijk afhankelijk van witte bloedcellen die antilichamen produceren om bacteriën, virussen en andere indringers te bestrijden.
Onderzoek heeft uitgewezen dat vegetariërs veelal actievere witte bloedcellen bevatten in vergelijking met niet-vegetariërs. Dit kan te danken zijn aan de hoge inname van vitaminen en een lage inname van vet, wat een positieve impact heeft op je immuunsysteem versterken.
Het volgen van een vetarm dieet kan ook een beschermende werking op ons lichaam hebben. Enkele studies hebben aangetoond dat het beperken van je vetinname helpt de immuunfunctie te versterken.
Onderzoek toont eveneens aan dat (teveel) olie de functie van de witte bloedcellen kan schaden en dat vetrijke diëten de darmflora kunnen veranderen. Dit heeft een negatieve impact op de immuniteit van je lichaam.
Een gezond gewicht behouden kan alsmede jouw immuunsysteem oppeppen en ten goede komen. Obesitas wordt namelijk in verband gebracht met een verhoogd risico op influenza en andere infecties, zoals longontsteking. Plantaardige diëten zijn – in tegenstelling tot diëten bestaande uit licht verteerbaar voedsel – effectief wanneer je streeft naar gewichtsverlies, omdat ze rijk aan vezels zijn.
Daardoor krijg je een verzadigd gevoel zonder dat je teveel calorieën aan je dieet toevoegt. Vezels kunnen daarnaast je BMI verlagen, wat verband houdt met een verbeterde immuniteit. Kortom, het volgen van een gezond dieet mag zeker niet ontbreken in deze lijst van tips over je immuunsysteem versterken.
Eet wel voldoende gezonde vetten
Onverzadigde vetten en omega vetzuren zijn erg goed voor je gezondheid omdat ze een ontstekingsremmende functie hebben. Ontstekingen, hoe klein dan ook, zorgen ervoor dat je immuunsysteem niet optimaal functioneert. Wanneer je de ontstekingen verminderd of helemaal weghaalt, kan je immuunsysteem zich focussen op het bestrijden van de ziekteverwekkers.
2. Gebruik de juiste vitaminen, mineralen en antioxidanten
Studies hebben aangetoond dat groenten en fruit veel goede voedingsstoffen bevatten, zoals bètacaroteen, vitamine C en vitamine E, waarmee het immuunsysteem versterkt kan worden. Gezien het feit dat veel fruit, groenten en ander plantaardig voedsel ook rijk aan antioxidanten zijn, helpen deze voedingsmiddelen jouw lichaam bij het reduceren van oxidatieve stress.
Met andere woorden, ze helpen beschadigingen aan gezonde cellen en weefsels in het menselijk lichaam te voorkomen en ze zullen jouw immuunsysteem versterken op natuurlijke wijze.
Welke vitamines en mineralen helpen je immuunsysteem verbeteren?
Welke vitamines versterken de weerstand? Onderzoek wijst uit dat bètacaroteen, vitamine C, vitamine D en zink een belangrijke rol spelen bij een sterk immuunsysteem.
Bètacaroteen
Bètacaroteen kan aangemerkt worden als een krachtige antioxidant. Het kan de immuunfunctie versterken en ontstekingen in het lichaam verminderen. Dit doet bètacaroteen door de cellen in het lichaam te vergroten die ziekte bestrijden. Goede natuurlijke voedingsbronnen zijn onder meer zoete aardappelen, wortels en groene bladgroenten.
Vitamine C en E
Vitaminen C en E zijn antioxidanten die helpen om vrije radicalen te bestrijden en de natuurlijke immuunrespons van het lichaam te ondersteunen. Alsmede heb je mogelijkerwijs veel baat bij vitamine C wanneer je last van histamine intolerantie hebt.
Bronnen van vitamine C zijn onder andere rode paprika’s, sinaasappels, aardbeien, broccoli, mango’s, citroenen en andere soorten fruit en groenten. Bronnen die rijk zijn aan vitamine E, zijn bijvoorbeeld noten, zaden, spinazie en broccoli.
Vitamine D
Vitamine D: Onderzoek toont aan dat suppletie van vitamine D het risico op virale infecties – waaronder luchtweginfecties – kan verminderen. Vitamine D verlaagt namelijk de productie van pro-inflammatoire stoffen in het lichaam. Tevens wordt een verhoogd vitamine D niveau in het bloed gerelateerd aan de preventie van andere chronische ziekten.
Daarbij kun je denken aan hepatitis, tuberculose en hart- en vaatziekten. Voedselbronnen die veel vitamine D bevatten, zijn onder meer verrijkte granen, plantaardige melk en vitamine D supplementen.
Zink
Zink is een belangrijk mineraal dat kan helpen bij het stimuleren van witte bloedcellen, welke jouw lichaam tegen indringers beschermen. Daarom is dit mineraal effectief wanneer het aankomt op je immuunsysteem versterken. Zink komt veel voor in voedingsmiddelen zoals noten, pompoenpitten, sesamzaad, linzen en bonen.
3. Zorg voor een goede nachtrust
Ons lichaam heeft slaap nodig om te herstellen en op te laden. Zonder voldoende slaap verhogen we het risico op het ontwikkelen van ernstige gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen, de ziekte van Alzheimer en obesitas. Voldoende slaap zorgt voor een betere afweer tegen ziekten.
Onvoldoende slaap wordt daarnaast gelinkt aan een verzwakte immuunfunctie. Een studie heeft uitgewezen dat diegenen die minder dan 5 uur per nacht slapen, vaker verkouden zijn dan diegenen die 7 tot 8 uur per nacht slapen. Kortom, het belang van slaap mag niet onderschat worden!
Heb je hulp nodig bij het inslapen? Probeer dan gezonde voedingsmiddelen te consumeren. Fruit, groenten, granen en bonen aan jouw dieet toevoegen zal een goede eerste stap zijn. Een studie toonde aan dat diëten die rijk aan vezels zijn en weinig verzadigd vet bevatten, kunnen leiden tot een diepere, betere nachtrust. Daarmee zul je ongetwijfeld jouw immuunsysteem versterken!
Naast gezonde voedingsmiddelen kun je ook kiezen voor bepaalde supplementen die je slaap kunnen verbeteren. Je zou bijvoorbeeld kunnen overwegen om melatonine supplementen te kopen voor een betere nachtrust. Een andere goede optie is het gebruiken van een kwalitatief hoogwaardige CBD olie. Voordat je besluit om één of beide middelen te gebruiken, dien je eerst een arts te raadplegen.
4. Immuunsysteem werking versterken: minder stress
Stress is een hele grote boosdoener van een zwak immuunsysteem. Dit komt omdat stress leidt tot meer ontstekingen en dus tot meer schade in je lichaam. Je cellen raken uit balans en langdurige stress in kinderen kan zelfs hun immuunsysteem permanent beïnvloeden.
Stress verminderen helpt je immuunsysteem sterker te maken. Wil je je natuurlijke weerstand verhogen? Je kunt een aantal dingen doen om je stressniveaus te verlagen. Probeer dagelijks ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling, meditatie of yoga. Zorg voor genoeg slaap, gezonde voeding en regelmatige beweging.
Andere handige tips zijn: Plan tijd voor plezier en sociale contacten. Vermijd overmatig nieuws en schermtijd. Luister naar muziek en neem vaker korte pauzes om te ontspannen.
5. Ondersteun jouw immuunsysteem met Immune System Support
Hoe gezond je levensstijl ook is: soms kan je immuunsysteem een extra boost gebruiken. Wanneer je een lagere weerstand ervaart kan een aanvulling op je dagelijkse multivitamine je weerstand dan net dat extra zetje geven waar jij je beter bij voelt. Om aan deze behoefte te voldoen hebben we Immune System Support ontwikkeld.
- Activeert de natuurlijke afweer van je lichaam
- Draagt bij aan een goede weerstand
- Beschermt je cellen tegen oxidatieve schade
- Aanvulling op gezonde leefstijl om immuunsysteem te versterken
Beste supplementen voor een sterk immuunsysteem:
6. Drink meer water voor een sterk immuunsysteem
Voldoende water drinken is belangrijk voor een goed functionerend immuunsysteem. Water helpt bij het afvoeren van afvalstoffen en gifstoffen via urine en zweet, waardoor je lichaam ziekteverwekkers sneller kan elimineren. Bovendien ondersteunt hydratatie de productie van lymfe, een vloeistof die witte bloedcellen vervoert en een grote rol speelt in je afweermechanisme.
Streef naar minstens 1,5 tot 2 liter water per dag, afhankelijk van je lichaamsgewicht en activiteitenniveau. Kruidenthee, kokoswater en waterhoudende voeding, zoals komkommer en sinaasappel, kunnen ook bijdragen aan een goede hydratatie. Vermijd overmatig cafeïne- en alcoholgebruik, omdat deze vochtafdrijvend werken en je immuunsysteem kunnen verzwakken.
7. Regelmatige beweging versterkt je afweer
Regelmatige lichaamsbeweging versterkt je immuunsysteem door de bloedsomloop te stimuleren, waardoor immuuncellen sneller door het lichaam bewegen en ziekteverwekkers effectiever kunnen bestrijden. Matige inspanning, zoals wandelen, fietsen of yoga, helpt ontstekingen te verminderen en ondersteunt een gezonde immuunrespons.
Daarnaast verlaagt fysieke activiteit het stressniveau door de productie van endorfines, wat indirect bijdraagt aan een betere weerstand. Mensen die regelmatig bewegen hebben over het algemeen minder vaak last van infecties zoals verkoudheid of griep.
Wat is en wat doet ons immuunsysteem?
Je immuunsysteem werking is niet slechts een deel van je lichaam. Het is juist een heel netwerk van allerlei organen, cellen, eiwitten en chemicaliën die samen één hoofdfunctie hebben: het gezond houden van je lichaam. Het zorgt ervoor dat je niet snel ziek wordt, en dat schadelijke stoffen snel uit het lichaam worden gehaald.
Wist je dat…
Je immuunsysteem werking alle aanrakingen met andere stoffen onthoudt.
Dat is waar vaccins op gebaseerd zijn. Doordat je lichaam onthoudt met welke stoffen je in aanraking bent gekomen, is het makkelijker om je in het vervolg tegen deze ziekte te beschermen. Vaccinaties brengen namelijk een verzwakte of dode variant van een ziekte in, zodat je immuunsysteem zijn werk kan doen.
Je immuunsysteem werking uit twee delen bestaat, namelijk je adaptieve systeem en je aangeboren systeem.
Je aangeboren immuunsysteem krijg je mee vanaf je geboorte. Deze bevat eigenschappen vanuit je familie en je eigen lichaam. Je adaptieve systeem zorgt ervoor dat, wanneer je in aanraking komt met nieuwe stoffen, je lichaam zich hierop leert aan te passen. Daarom is het belangrijk voor kleine kinderen om veel buiten te komen en dingen te ontdekken met hun lichaam. Zo leert je lichaam je beter beschermen.
Soms je immuunsysteem iets té goed werkt.
In dat geval kan het zijn dat er bepaalde lichaamseigen stoffen of onschadelijke stoffen worden aangevallen. Wanneer je lichaam onschadelijke stoffen aanvalt, ontwikkel je een allergie. Blijft je immuunsysteem lichaamseigen stoffen aanvallen? Dan spreken we van een auto-immuunziekte.
Koorts een teken is dat je immuunsysteem goed functioneert.
Je zou misschien denken dat wanneer je ziek bent, je immuunsysteem niet goed werkt, maar het tegendeel is juist het geval. Wanneer je lichaam ziekmakers detecteert, verhoogt je immuunsysteem je lichaamstemperatuur.
Het wordt dan namelijk te heet voor deze indringers om in leven te blijven, waardoor je lichaam ze makkelijker kan bevechten. Het is echter ook erg vermoeiend voor je lichaam zelf, dus zorg ervoor dat je voldoende rust neemt en voedingsstoffen binnenkrijgt om je energie weer aan te vullen.
Je immuunsysteem versterken samengevat
Veel mensen streven naar het verbeteren van hun weerstand, zodat ze beter beschermd worden tegen bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers. Gelukkig kun je jouw immuunsysteem versterken op veel verschillende manieren.
We hebben in dit artikel beschreven dat een gezond en gevarieerd dieet een belangrijke pijler van een gezond immuunsysteem is. Enerzijds zou een dieet veel vitaminen en mineralen moeten bevatten, anderzijds moet je zoveel mogelijk jouw vetinname reduceren.
Er zijn ook een aantal vitaminen, mineralen en antioxidanten die effectief zijn wanneer je streeft naar je immuunsysteem versterken. Denk daarbij aan het mineraal zink en vitamine D, vitamine E en vitamine C.
Je kunt jouw immuunfunctie een handje helpen door iedere nacht voldoende te slapen. Streef naar minimaal 7 tot 8 uur slaap per nacht. Gezonde, natuurlijke voedingsmiddelen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van jouw nachtrust.
Je kunt echter ook bepaalde voedingssupplementen gebruiken, zoals melatonine en kwalitatief hoogwaardige CBD olie. Alvorens je van start gaat met het gebruiken van zulke middelen, moet je eerst contact opnemen met een (huis)arts.
Tot slot versterk je jouw weerstand door stress te verlagen. Zorg voor voldoende ontspanning en voorkom overmatige blootstelling aan stressoren.
Veelgestelde vragen over immuunsysteem versterken
Hoe kan ik mijn immuunsysteem op een natuurlijke manier versterken?
Je immuunsysteem versterken kan door een combinatie van gezonde voeding, voldoende beweging, een goede nachtrust en stressvermindering. Een voedingspatroon dat rijk is aan groenten, fruit, volle granen en gezonde vetten helpt je lichaam om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen.
Regelmatig bewegen, zoals wandelen of fietsen, ondersteunt de bloedcirculatie en helpt je afweer om sneller te reageren op ziekteverwekkers. Slaap speelt een cruciale rol, omdat het immuunsysteem zich herstelt en versterkt tijdens de nachtrust.
Daarnaast is het belangrijk om stress zoveel mogelijk te beperken, omdat langdurige stress je afweer kan verzwakken.
Hoeveel slaap heb ik nodig voor een sterk immuunsysteem?
Slaap is een belangrijk onderdeel van een goed functionerend immuunsysteem. Volwassenen wordt aangeraden om tussen de zeven en negen uur slaap per nacht te krijgen. Tijdens de slaap produceert je lichaam cytokines, een type eiwit dat infecties en ontstekingen helpt bestrijden. Als je te weinig slaapt, kan je lichaam niet genoeg van deze stoffen aanmaken, waardoor je vatbaarder wordt voor verkoudheid en andere infecties.
Wat is de invloed van stress op mijn afweersysteem?
Langdurige of chronische stress heeft een directe invloed op je immuunsysteem. Wanneer je stress ervaart, maakt je lichaam het hormoon cortisol aan. Hoewel cortisol op korte termijn helpt bij acute stressreacties, kan een te hoog en langdurig cortisolniveau ervoor zorgen dat je immuunsysteem minder goed functioneert. Dit komt doordat de productie van ontstekingsremmende stoffen wordt verstoord en je lichaam minder effectief kan reageren op ziekteverwekkers.
Kunnen supplementen mijn immuunsysteem versterken?
Supplementen kunnen een aanvulling zijn op een gezond voedingspatroon, maar ze vervangen geen volwaardige voeding. Als je een tekort hebt aan bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine D in de winter of zink bij een vegetarisch dieet, kan suppletie nuttig zijn. Vitamine C, vitamine D en zink zijn enkele van de meest onderzochte supplementen die een positieve invloed kunnen hebben op de immuunfunctie.
Wat is de griep?
De griep, of influenza, is een besmettelijke virusinfectie die de luchtwegen aantast. Symptomen zijn koorts, spierpijn, hoesten, keelpijn en vermoeidheid. Het virus verspreidt zich via druppeltjes in de lucht en direct contact. Rust, hydratatie en vaccinatie helpen bij preventie en herstel. Meestal duurt de griep één tot twee weken.
Wat is het verschil tussen de griep en het coronavirus?
Griep en COVID-19 zijn beide virusinfecties met vergelijkbare symptomen zoals koorts, hoest en vermoeidheid. COVID-19 wordt veroorzaakt door het coronavirus (SARS-CoV-2) en kan ernstigere complicaties veroorzaken, zoals longontsteking en verlies van smaak of geur. COVID-19 verspreidt zich sneller en heeft een langere incubatietijd dan griep.
Wat is mijn immuunsysteem?
Je immuunsysteem is het verdedigingsmechanisme van je lichaam tegen schadelijke indringers zoals virussen, bacteriën en schimmels. Het bestaat uit cellen, eiwitten en organen die samenwerken om infecties te bestrijden. Een sterk immuunsysteem herkent en vernietigt ziekteverwekkers, terwijl het lichaamseigen cellen beschermt tegen schade.
Marvin Grouw
Als expert op het gebied van supplementen help ik je graag om de juiste keuzes te maken voor een gezonde levensstijl. Met een passie voor voeding, wetenschap en sport deel ik de nieuwste inzichten, tips en adviezen. Mijn doel? Jou helpen het beste uit jezelf en je lichaam te halen – op een verantwoorde en effectieve manier. Al sinds 2014 help ik mensen met supplementen-advies op maat!