Claims supplementen voor de lever

Gezonde lever supplementen

In werkelijkheid worden veel van de claims op de verpakking van supplementen voor dit orgaan niet ondersteunt door wetenschappelijk onderzoek.

Hoewel enkele studies aangetoond hebben dat sommige supplementingrediënten – zoals mariadistel en artisjokblad – voordelen kunnen bieden, traden de positieve effecten hoofdzakelijk op bij mensen met een leveraandoening.

Of deze supplementen de functie van dit orgaan kunnen verbeteren bij mensen die geen leveraandoening hebben, moet nog bewezen worden.

Diverse labels op de verpakking van supplementen beweren dat de ingrediënten dit orgaan zullen ontgiften en ondersteunen.

Er wordt bijvoorbeeld beweerd dat de schadelijke effecten van alcohol, vet, suiker en alle andere gifstoffen binnen een handomdraai ongedaan gemaakt zullen worden.

Websites die supplementen voor dit orgaan verkopen, claimen bijvoorbeeld het volgende:

  1. Leverfunctie en gezondheid bevorderen
  2. Levercellen beschermen tegen schade
  3. De groei van nieuwe cellen stimuleren
  4. Ontgiften
  5. De bloedstroom naar en vanuit dit orgaan verbeteren

Fabrikanten van deze detox supplementen voor de lever beloven dat hun producten jouw lever zullen herstellen binnen afzienbare tijd. Ze beweren eveneens dat hun voedingssupplementen je meer energie geven, je immuunsysteem versterken, je helpen af te vallen en zelfs je humeur verbeteren. Maar is dat wel zo? Lees snel verder.

Werking van de lever

Een gezonde lever dankzij supplementen

Met een gewicht van ongeveer anderhalve kilogram heeft de lever veel belangrijke taken in het menselijk lichaam. Alles wat je eet zal uiteindelijk verwerkt worden door dit orgaan. Nadat jouw maag en darmen het geconsumeerde voedsel hebben verteerd, reist het door de bloedbaan naar jouw lever om gefilterd te worden.

De lever breekt vervolgens vet af om energie vrij te maken. Het produceert een geelgroene stof, genaamd “gal”, om je lichaam te helpen bij het afbreken en opnemen van vet. Dit orgaan is alsmede betrokken bij het proces van suikermetabolisme. Het haalt glucose uit je bloed en slaat het op in de vorm van “glycogeen”. Telkens wanneer je bloedsuikerspiegel daalt, geeft de lever glycogeen af om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Wanneer alcohol, medicijnen en andere gifstoffen naar je lever worden getransporteerd, worden ze uit je bloed gefilterd. Vervolgens reinigt dit orgaan de desbetreffende gifstoffen en verwijdert ze uit je lichaam middels je urine of ontlasting.

Populaire ingrediënten leversupplementen

Veel van de supplementen voor dit orgaan die op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn, bevatten een combinatie van de volgende drie kruideningrediënten:

  1. Mariadistel
  2. Artisjokblad
  3. Paardenbloemwortel

Onderstaand zoomen we in op ieder van deze ingrediënten.

Mariadistel

Al meer dan 2000 jaar wordt mariadistel gebruikt voor de behandeling van aandoeningen aan dit orgaan. Het is één van de meest gebruikte kruideningrediënten ter bevordering van de gezondheid van de lever. De werkzame stof in mariadistel heet “silymarine”. Silymarine is een samenstelling van verschillende plantaardige, natuurlijke chemicaliën.

Laboratoriumstudies suggereren dat silymarine helpt bij het herstellen van leverweefsel, het verminderen van ontstekingen en het beschermen van cellen tegen schade door als een gezonde antioxidant te werken.

Gedurende een ander onderzoek werd er gekeken naar kinderen die werden behandeld met chemotherapie tegen leukemie. Kinderen die mariadistelsupplementen kregen, hadden na 28 dagen iets minder tekenen van leverbeschadiging.

Een analyse van studies uit 2017 wees uit dat silymarine bepaalde enzymen – die leverschade kunnen aanduiden – bij mensen met een leveraandoening enigszins verminderde. Er is echter nog meer onderzoek nodig om de precieze werking van mariadistel te kunnen achterhalen.

Mariadistel lijkt over het algemeen veilig te zijn. Toch hebben sommige mensen GI-symptomen (die verband houden met voedingsintolerantie) of allergische reacties gemeld na inname van een mariadistelsupplement. Omdat dit type supplement de bloedsuikerspiegel kan verlagen, moeten mensen met diabetes eerst hun arts raadplegen voordat ze een leversupplement nemen.

Artisjokblad

Artisjokblad beschikt over antioxiderende eigenschappen. Een aantal studies suggereren dat artisjokblad dit orgaan kan beschermen. Uit onderzoek bij dieren blijkt dat het de bouwstenen van dit orgaan kan helpen te herstellen.

Gaandeweg een tweetal onderzoeken – uitgevoerd in 2016 en 2018 – naar mensen met niet-alcoholische leververvetting, verminderde artisjokblad – in vergelijking met een placebo – de kenmerken van leverschade. De klinische voordelen van suppletie van stoffen uit artisjokbladeren vallen echter nog te bezien.

Paardenbloemwortel

Hoewel paardenbloemwortel heden ten dage wordt gebruikt om leveraandoeningen te behandelen, is het bewijs van de voordelen ervan schaars. Er is veel meer onderzoek nodig om te bepalen of het voor dit doel veilig en effectief is.

Andere goede ingrediënten voor de lever

Naast paardenbloemwortel, mariadistel en artisjokblad, onderscheiden supplementproducenten zich van elkaar middels het toevoegen van andere ingrediënten aan hun voedingssupplementen voor dit orgaan. Denk hierbij aan:

  1. Wilde yamswortel
  2. Gele dok wortel extract
  3. Meidoornbes extract
  4. Chanca piedra

Goed opgezette studies bij mensen die aantonen dat deze kruiden werken, ontbreken echter nog steeds.

Je lever gezond houden

Fabrikanten van supplementen maken veel grote claims. Tot nu toe ondersteunt onderzoek de meeste van deze claims met betrekking tot het verbeteren van de gezondheid van dit orgaan niet. Er is namelijk niet genoeg bewijs om te bevestigen dat het nemen van bepaalde supplementen dit orgaan ontgift of beschermt. Als je overweegt om een supplement te gebruiken, neem dan eerst contact op met je arts om er zeker van te zijn dat het veilig voor jou is.

Gelukkig is er aangetoond dat een paar levensstijlkeuzes de gezondheid van dit orgaan verbeteren. Hier zijn een paar tips om dit orgaan in optimale conditie te houden:

Beperk jouw vetinname

Een dieet met veel gefrituurd voedsel, snoep en fastfood leidt tot gewichtstoename. Obesitas en overgewicht verhogen het risico op niet-alcoholische leververvetting.

De gezondheid van dit orgaan verbeteren kan mede bewerkstelligd worden door middel van een gezond, gevarieerd dieet.

Vermijd gifstoffen

De chemicaliën in sommige insecticiden, reinigingsproducten en spuitbussen kunnen dit orgaan beschadigen. Als je deze producten moet gebruiken, zorg er dan voor dat de ruimte (waarin je jezelf bevindt) goed geventileerd wordt.

Rook niet. Roken is schadelijk voor dit orgaan.

Wees voorzichtig met het drinken van alcohol

Grote hoeveelheden bier, wijn of sterke drank beschadigen de bouwstenen van dit orgaan en kunnen tot levercirrose leiden. Drink alcohol met mate en op een verantwoorde manier, ofwel niet meer dan één tot twee glazen per dag.

Vermijd drugsgebruik

Elk medicijn dat je gebruikt, moet door je lichaam worden afgebroken en middels je lever worden verwijderd. Het gebruik van medicijnen, zoals steroïden en inhalatiemiddelen, kan dit orgaan permanent beschadigen. Ook kan het gebruik van schadelijke of illegale drugs (zoals heroïne) dit orgaan beschadigen. Vermijd deze zaken dus.

Combineer geen alcohol en medicijnen

Het combineren van alcohol en bepaalde medicijnen kan schade aan dit orgaan verergeren. Lees de bijsluiter zorgvuldig door voordat je voorgeschreven medicatie gebruikt. Vermijd alcohol wanneer er in de bijsluiter vermeld staat dat deze combinatie onveilig is.