Wat zit er in supplementen?
Voordat je kijkt naar supplementen en vliegen is het handig om te weten wat er in supplementen zit. Er bestaan ontzettend veel verschillende soorten supplementen. De meest bekende hiervan kan je onderverdelen in twee groepen: sportsupplementen en voedingssupplementen. Sportsupplementen zijn hulpmiddelen die je sportprestaties kunnen verbeteren. Voedingssupplementen bevatten essentiële stoffen zoals vitamines, mineralen en spoorelementen. Deze gebruik je boven op je dagelijkse voeding ter ondersteuning van je lichaam. Ook wanneer je een vitaminetekort hebt gebruik je vaak supplementen om het tekort te verminderen.
35.000+ tevreden klanten
Hoewel de werkzame stof binnen de supplementen anders is per supplement, is de basis van het supplement over het algemeen hetzelfde. Je hebt hierbij nog verschillende opties: pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes. Elk van deze soorten heeft hulpstoffen die het supplement ondersteunen. Denk hierbij aan een houdbaarheidsmiddel zodat je ze langer kan bewaren, een omhulsel voor capsules om te voorkomen dat het poeder of de vloeistof wegloopt of een vulstof die het supplement makkelijker te slikken maakt. De volgende hulpstoffen zal je regelmatig voorbij zien komen op de verpakking van een supplement:
- Cellulose als omhulsel
- Gelatine als omhulsel (dit is echter niet vegetarisch en/of halal)
- Stearinezuur helpt om plakkerigheid van het supplement te voorkomen
- Magnesiumstearaat als vulstof
- Siliciumdioxide ook als vulstof
- Kunstmatige kleur en/of smaakstoffen. Deze komen vooral voor in kauwbare supplementen, zoals die voor kinderen. De kleur- en smaakstoffen zijn veilig voor consumptie, maar maken het supplement aantrekkelijker voor kleinere kinderen.
Wat doen supplementen eigenlijk met je lichaam? Lees dat hier!
Supplementen en vliegen: Kan je supplementen meenemen in het vliegtuig?
Op vakantie eet en leef je vaak anders dan thuis. Je gaat vaker uit eten, je drinkt mogelijk wat meer en je eet mogelijk ook minder groente en fruit. Ook kan je last krijgen van obstipatie door het vliegen, of juist ziekte door iets verkeerds te eten. Het is daarom altijd handig om wat paracetamol en supplementen mee te nemen om je gezondheid te ondersteunen, maar mogen supplementen vliegen wel?
Het lastige hierbij is dat je dit het beste kan checken bij het land van bestemming. Binnen Europa geldt het wel zo dat je supplementen voor eigen gebruik gewoon mee de grens over mag nemen. Hier wordt niet lastig over gedaan en je hoeft ze ook niet aan te geven.
Supplementen en vliegtuig: Mogen ze mee op reis?
Wat mag en wat mag niet mee in je handbagage?
Hoewel je supplementen binnen Europa dus gewoon mag meenemen, is het nog steeds goed om te weten of deze ook mee mogen in je handbagage. Zeker wanneer je je supplementen vlak voor of tijdens het vliegen wil innemen. Op de website van Schiphol staat gelukkig duidelijk aangegeven wat wel en niet mag[1]Schiphol | Wat mag mee in je handbagage? (z.d.). Schiphol. Geraadpleegd op 2 november 2022, van https://www.schiphol.nl/nl/pagina/wat-neem-je-mee-in-je-handbagage/.
Wat mag wel?[2]Schiphol | Vloeistoffen in je handbagage. (z.d.). Schiphol. Geraadpleegd op 2 november 2022, van https://www.schiphol.nl/nl/pagina/vloeistoffen-in-je-handbagage/
- Je mag vloeistoffen tot 100 ml per stuk meenemen. In totaal mag je niet meer dan 1 liter in je handbagage meenemen. Dingen die onder vloeistof vallen zijn onder andere drankjes, shampoo, gel, conditioner, spuitbussen, zonnebrandcrème, en vloeibare supplementen. Deze dien je allemaal in één doorzichtig en afsluitbaar zakje te doen zodat deze los door de scan kan bij de douane.
- Medicijnen en dieet- of babyvoeding mag je meenemen. In sommige gevallen heb je echter wel een medicijnverklaring nodig. Daar vertellen we later meer over.
- Voedingswaren
- Drankjes die je na de douane koopt
- Elektronica
Wat mag niet?
- Vloeistoffen van meer dan 100 ml per stuk.
- Brandgevaarlijke stoffen.
- Wapens of voorwerpen met scherpe randen/punten
- Verdovende middelen
Supplementen meenemen buiten Europa
Buiten Europa gelden andere regels voor het meenemen van supplementen en deze verschillen per land. Om je op weg te helpen hebben we een aantal populaire vakantiebestemmingen buiten Europa opgezocht en daarbij de regels onderzocht rondom het meenemen van supplementen.
- Dubai. In Dubai mag je in principe supplementen meenemen, maar er gelden daar andere regels voor wat als drugs wordt gezien[3]De douaneregels voor Dubai: dit mag je niet neenemen naar Dubai. (2020, 21 oktober). Dubai top 10. https://www.dubaitop10.nl/handige-tips/douaneregels-voor-dubai/. Producten met codeïne (een bekende pijnstiller hier) zijn daar bijvoorbeeld verboden. Let daar dus goed op. Als je het 100% zeker wil weten kan je van tevoren ook online checken bij de douane van Dubai. Neem altijd medicijnen en supplementen mee in hun originele verpakking zodat ze bij de grenscontrole eventueel de internationale database kunnen controleren.
- De Verenigde Staten. In de VS mag je in principe gewoon supplementen meenemen. Voor medicatie geldt de regel dat het verstandig is om een medicijnpaspoort mee te nemen. Deze kan je aanvragen bij je huisarts.
Reis je naar een ander land? Dan is het verstandig om van tevoren de douane regels op te zoeken en te informeren.
Supplementen en vliegen: Kan ik medicijnen meenemen in mijn handbagage?
Naast supplementen kan het ook zijn dat je juist medicijnen mee moet nemen op vakantie. Binnen Europa mag dat in principe ook vrij, al zijn er wel strengere regels rondom verdovende middelen of zware medicatie. Hiervoor heb je een verklaring van je huisarts nodig. Het formulier hiervoor kan je aanvragen bij het CAK[4]https://www.hetcak.nl/regelingen/medicijnen-mee-op-reis. Hier kan je ook alle informatie vinden over het type medicatie waar je een verklaring voor nodig hebt. Ga je op reis buiten Europa? Dan is een medicijn paspoort ook handig om aan te vragen bij je huisarts. Hierin staat alle informatie van de medicatie die je slikt en waarom. Het staat in het Engels geschreven waardoor je deze in vrijwel elk land kan laten zien.
Het is belangrijk om juist je medicijnen in je handbagage te stoppen, zeker bij reizen buiten Europa. Dit geldt ook voor diabetes medicijnen inclusief naalden. Dit heeft ermee te maken dat, mocht de douane vragen hebben, je gelijk je medicijnen en verklaring kan laten zien. Wanneer het in je koffer zit, kunnen ze dit niet vragen en bestaat de kans dat het in beslag wordt genomen. Daar kom je dan pas achter wanneer je in je hotel bent.
Mogen sportsupplementen ook mee in het vliegtuig?
Naast de voedingssupplementen, mag je ook sportsupplementen meenemen in het vliegtuig. Omdat sommige sportsupplementen echter in een hele grote verpakking zitten, is het verstandig om op zoek te gaan naar een reisverpakking. Doe nooit het eiwitpoeder of een ander poeder in een los zakje. Dit kan er namelijk erg verdacht uitzien, ook wanneer het gewoon eiwitpoeder is.
De meeste landen hebben geen regels tegen het invoeren van sportsupplementen zolang dit voor eigen consumptie is. Bij supplementen anders dan eiwitpoeder en BCAA’s is het wel belangrijk om op te letten of het supplement niet voor doping wordt aangezien in het buitenland. Ook hier kan je online de regels checken per supplement. Supplementen en vliegen kan in bijna alle gevallen dus geen kwaad.
Meer weten over sportsupplementen?
Supplementen en vliegen – Een korte samenvatting
Wanneer je op reis gaat, leef je anders dan thuis. Daarom vinden sommige mensen het fijn om supplementen mee te nemen, maar supplementen en vliegen: kan dat wel? Supplementen komen in allerlei verschillende vormen en maten, toch zijn alle vulstoffen veilig voor vervoer naar het buitenland in het vliegtuig.
Door heel Europa mag je gewoon supplementen in het vliegtuig meenemen voor eigen consumptie. Let er hierbij wel op dat als je een vloeibaar supplement meeneemt in je handbagage, dat deze geen grotere verpakking dan 100 ml heeft en dat je deze verpakt met de andere vloeistoffen.
Buiten Europa gelden er andere regels per land. Deze kan je het beste per land opzoeken. Over het algemeen mag je gewoon sportsupplementen en voedingssupplementen meenemen, maar in sommige gevallen moet je rekening houden met de ingrediënten. Voor medicatie heb je in sommige gevallen een formulier nodig van je huisarts en een medicijnen paspoort. Per medicijn kan je vinden of je er een toestemmingsformulier voor nodig hebt via het CAK.
Supplementen en vliegen is in vrijwel alle gevallen geen probleem, zolang je zelf maar geniet van je vakantie.
Update 08-09-2024: URL’s van externe bronnen bijgewerkt en extra content validatie / controle door de redactie conform de stricte interne richtlijnen.
Referenties
↑1 | Schiphol | Wat mag mee in je handbagage? (z.d.). Schiphol. Geraadpleegd op 2 november 2022, van https://www.schiphol.nl/nl/pagina/wat-neem-je-mee-in-je-handbagage/ |
---|---|
↑2 | Schiphol | Vloeistoffen in je handbagage. (z.d.). Schiphol. Geraadpleegd op 2 november 2022, van https://www.schiphol.nl/nl/pagina/vloeistoffen-in-je-handbagage/ |
↑3 | De douaneregels voor Dubai: dit mag je niet neenemen naar Dubai. (2020, 21 oktober). Dubai top 10. https://www.dubaitop10.nl/handige-tips/douaneregels-voor-dubai/ |
↑4 | https://www.hetcak.nl/regelingen/medicijnen-mee-op-reis |