Wat is een vleesvervanger?

Zoals de naam het al zegt, kan je met een vleesvervanger vlees vervangen. De term is eigenlijk niet helemaal juist. Het gaat namelijk om producten die gelijkwaardig aan vlees zijn in plaats van ‘minder goed’ dan vlees.

Veel mensen kiezen tegenwoordig voor vervangers van vlees, aangezien dit bijvoorbeeld beter aansluit op hun duurzamere voedingspatroon. Ze kiezen voor een vervanger met een plantaardige oorsprong, wat minder milieubelastend kan zijn. Ben je benieuwd wat goede vervangers van vlees zijn? Lees dan snel verder.

Wat is een goede vleesvervanger?

Gezonde vleesvervanger

Maar wat zijn nu precies goede vleesvervangers? Dat leg ik graag aan jou uit. Voorbeelden van gezonde vleesvervangers zijn noten, eieren, peulvruchten en soja.

Tempeh en tofu zijn van soja gemaakt. Dit zijn dus ook goede keuzes.

Een goede vleesvervanger bevat de onderstaande belangrijke voedingsstoffen:

De voedselindustrie is momenteel bezig met het ontwikkelen van algen, insecten, kweekvlees en wieren als vleesvervanger.

Sommige van de bovenstaande voedingsmiddelen zijn nog steeds van dierlijke oorsprong. De reden om deze voedingsmiddelen kan bijvoorbeeld zijn vanwege de minder hoge milieu impact van deze voedingsmiddelen.

Insecten

insecten

Insecten zijn logischerwijs dieren. Sommige vegetariërs of veganisten eten wel insecten.

De reden daarvoor is omdat insecten geen centraal zenuwstelsel hebben, waardoor zij waarschijnlijk geen pijn ervaren.

Insecten worden ‘geslacht’ middels een bevriezings- of verhittingsproces. Insecten hebben geen receptoren om warmte of koud te voelen, waardoor ze niet lijden.

De belasting op het milieu voor het kweken van insecten is veel lager dan voor vlees. Het is wel afhankelijk per soort insect. Krekels zijn bijvoorbeeld makkelijker te kweken dan meelwormen.

Kweekvlees

Kweekvlees wordt in een laboratorium gekweekt van stamcellen van dieren. Het wordt ook wel diervrij vlees, namaakvlees of in-vitro vlees genoemd.

Het wordt gemaakt door de losse cellen te vermeerderen. Om de cellen te vermeerderen is er wel voeding nodig. Hier wordt nog onderzoek naar gedaan. Er worden bijvoorbeeld algen voor gebruikt.

Het voordeel is dat kweekvlees een minder grote impact op het milieu heeft. Een nadeel is dat het doorgaans veel geld kost. Het is ook nog niet bekend of het smaakt zoals normaal vlees.

Kant-en-klare vleesvervangers

Er zijn steeds meer kant-en-klare vleesvervangers te koop. Er zijn ook visvarianten, zoals vega vissticks en zalm. Het Voedingscentrum adviseert dat een goede vleesvervanger de volgende voedingsstoffen moeten bevatten.

  • Eiwit (meer dan 20% van de energie
  • IJzer > 0,8 mg per 100 gram
  • Vitamine B1 > 0,6 mg per 100 gram
  • Vitamine B12 0,24 mcg per 100 gram

Tot nu toe zijn er geen kant-en-klare vleesvervangers bekend die voldoen aan deze criteria. Veel van de kant-en-klare vervangers bevatten ook te veel zout.

Om deze reden adviseer ik om het gebruik van kant-en-klare vleesvervangers te beperken. Je kunt bijvoorbeeld een keer per week aanhouden.

Lees alsmede het etiket van de vleesvervanger en bekijk de energiewaarde en voedingsstoffen. Sommige producten voldoende bijna aan de criteria. Dit zijn betere keuzes.