Wat is oliezuur?
Oliezuur is een vorm van een omega-9 vetzuur. Het is een van de meest voorkomende vetzuren en kan ook door ons eigen lichaam gemaakt worden[1]APANational Center for Biotechnology Information (2022). PubChem Compound Summary for CID 965, 9-Octadecenoic acid. Gebruikt op March 30, 2022 via … Continue reading. Hierdoor wordt het niet as essentiële voedingsstof gezien. Oliezuur is een enkelvoudig onverzadigd vetzuur. Dit houdt in dat het slechts één dubbele verbinding heeft in de moleculaire opmaak.
Omega-9 vetzuren vind je vaak in combinatie met omega-3 en omgea-6 vetzuren omdat deze vaak als gezamenlijk supplement worden aangeboden.
Doordat oliezuur een van de meest voorkomende vetzuren is, halen we het meeste hiervan uit onze voeding. Zo bevat olijfolie tot wel 70% van dit vetzuur[2]Hernández, M. L., Sicardo, M. D., Belaj, A., & Martínez-Rivas, J. M. (2021). The Oleic/Linoleic Acid Ratio in Olive (Olea europaea L.) Fruit Mesocarp Is Mainly Controlled by OeFAD2-2 and … Continue reading. Het komt ook het meeste voor in ons eigen vetweefsel[3]M G Kokatnur, M C Oalmann, W D Johnson, G T Malcom, J P Strong, Fatty acid composition of human adipose tissue from two anatomical sites in a biracial community, The American Journal of Clinical … Continue reading.
35.000+ tevreden klanten
Waar komt oliezuur in voor?
Doordat oliezuur van nature al veel in vette producten voorkomt, kan je het ook veel in vette producten vinden. Denk hierbij aan plantaardige olie, noten en zaden. Zoals we hierboven al benoemden, komt het het meeste voor in olijfolie. Daarnaast kan je het ook vinden in pindaolie, amandelolie, canola olie en cashew olie.
Er is geen ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) van oliezuur doordat ons lichaam het zelf ook aanmaakt. Het is daarom niet nodig om uit je voeding te halen om voldoende van deze stof binnen te krijgen.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van oliezuur?
Naast dat het een van de meest voorkomende vetzuren is, heeft oliezuur ook nog meerdere voordelen. Dit zijn voordelen die van invloed zijn op je gezondheid. Over het algemeen komen deze voordelen overeen met het consumeren van plantaardige oliën. Dat komt echter doordat plantaardige oliën veel oliezuur bevatten.
1. Het kan bijdragen aan een lagere bloeddruk
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het consumeren van olijfolie de bloeddruk kan verlagen[4]PERONA, J. (2004). Virgin olive oil reduces blood pressure in hypertensive elderly subjects. Clinical Nutrition, 23(5), 1113–1121. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2004.02.004. Recenter onderzoek wijst echter uit dat dit vermoedelijk komt door de concentratie van oliezuur in de olie[5]Terés, S., Barceló-Coblijn, G., Benet, M., Alvarez, R., Bressani, R., Halver, J. E., & Escribá, P. V. (2008). Oleic acid content is responsible for the reduction in blood pressure induced by … Continue reading. Het is daarom mogelijk dat omega-9 vetzuren bijdragen aan een lagere bloeddruk. Dat kan op z’n beurt weer bijdragen aan een normale werking van het hart.
2. Oliezuur is goed voor de cholesterolspiegel*
Wanneer we het over cholesterol hebben, hebben we het voornamelijk over LDL en HDL cholesterol. LDL wordt gezien als “slecht” cholesterol, terwijl HDL cholesterol juist goed is. Dit komt omdat HDL cholesterol de cholesterol uit het bloed afvoert[6]De Nederlandse Hartstichting. (z.d.). Lees over cholesterolwaarden. Hartstichting. Geraadpleegd op 30 maart 2022, van … Continue reading. Olijfolie bevat veel HDL cholesterol, mede dankzij de omega-9 vetzuren. Zo blijkt uit onderzoek dat oliezuur bijdraagt aan lagere cholesterolwaarden in het bloed[7]Gnoni, G. V., Natali, F., Geelen, M. J., & Siculella, L. (2010). Oleic Acid as an Inhibitor of Fatty Acid and Cholesterol Synthesis. Olives and Olive Oil in Health and Disease Prevention, … Continue reading.
3. Het kan mogelijk de verspreiding kankercellen onderdrukken
Uit een onderzoek uit 2022 blijkt dat de ontstekingsremmende effecten van oliezuur mogelijk in staat zijn om de verspreiding van kankercellen te onderdrukken[8]Farag, M.A., Gad, M.Z. Omega-9 fatty acids: potential roles in inflammation and cancer management. J Genet Eng Biotechnol 20, 48 (2022). https://doi.org/10.1186/s43141-022-00329-0. Hoewel de resultaten er voor nu erg veelbelovend uitzien, moet er nog meer onderzoek gedaan worden om de resultaten te bevestigen.
*: Gezondheidsclaim goedgekeurd door de Europese Commissie (EFSA)
Referenties
↑1 | APA National Center for Biotechnology Information (2022). PubChem Compound Summary for CID 965, 9-Octadecenoic acid. Gebruikt op March 30, 2022 via https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/9-Octadecenoic-acid. |
---|---|
↑2 | Hernández, M. L., Sicardo, M. D., Belaj, A., & Martínez-Rivas, J. M. (2021). The Oleic/Linoleic Acid Ratio in Olive (Olea europaea L.) Fruit Mesocarp Is Mainly Controlled by OeFAD2-2 and OeFAD2-5 Genes Together With the Different Specificity of Extraplastidial Acyltransferase Enzymes. Frontiers in Plant Science, 12. https://doi.org/10.3389/fpls.2021.653997 |
↑3 | M G Kokatnur, M C Oalmann, W D Johnson, G T Malcom, J P Strong, Fatty acid composition of human adipose tissue from two anatomical sites in a biracial community, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 32, Issue 11, November 1979, Pages 2198–2205, https://doi.org/10.1093/ajcn/32.11.2198 |
↑4 | PERONA, J. (2004). Virgin olive oil reduces blood pressure in hypertensive elderly subjects. Clinical Nutrition, 23(5), 1113–1121. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2004.02.004 |
↑5 | Terés, S., Barceló-Coblijn, G., Benet, M., Alvarez, R., Bressani, R., Halver, J. E., & Escribá, P. V. (2008). Oleic acid content is responsible for the reduction in blood pressure induced by olive oil. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 105(37), 13811–13816. https://doi.org/10.1073/pnas.0807500105 |
↑6 | De Nederlandse Hartstichting. (z.d.). Lees over cholesterolwaarden. Hartstichting. Geraadpleegd op 30 maart 2022, van https://www.hartstichting.nl/risicofactoren/gids-cholesterol/cholesterolwaarden?tab=1 |
↑7 | Gnoni, G. V., Natali, F., Geelen, M. J., & Siculella, L. (2010). Oleic Acid as an Inhibitor of Fatty Acid and Cholesterol Synthesis. Olives and Olive Oil in Health and Disease Prevention, 1365–1373. https://doi.org/10.1016/b978-0-12-374420-3.00152-2 |
↑8 | Farag, M.A., Gad, M.Z. Omega-9 fatty acids: potential roles in inflammation and cancer management. J Genet Eng Biotechnol 20, 48 (2022). https://doi.org/10.1186/s43141-022-00329-0 |