Wat is postnatale depressie?
Vlak na de geboorte is het normaal voor nieuwe ouders om last te hebben van de zogenoemde “baby blues”. Dit is een periode van ongeveer 2 weken waarin de ouder vermoeid, verdrietig of bezorgd is. Ongeveer 80% van de bevallen mensen hebben last van deze gevoelens en deze verdwijnen vanzelf na verloop van tijd. Postnatale depressie is echter wat anders. Hoewel de symptomen op elkaar lijken, zijn de effecten van postnatale depressie vaak veel zwaarder.
Postnatale depressie komt voor bij ongeveer 15% van de bevallen mensen. Het is een aandoening waar zowel de ouder als het kind veel last van kunnen hebben, maar gelukkig bestaan er tegenwoordig wel methoden om de klachten goed aan te pakken en uiteindelijk te laten verdwijnen.
Wat zijn de postnatale depressie symptomen?
Zoals we eerder al aangaven, lijkt postnatale depressie op het eerste gezicht op de baby blues. De symptomen komen overeen, al zijn die van postnatale depressie vaak een stuk heftiger en blijven ze langer hangen. De symptomen van deze aandoeningen kunnen per dag en zelfs per persoon verschillen, maar in de meeste gevallen komen ze overeen met één of meerdere van de volgende symptomen:
- Veel huilen of verdriet voelen zonder een duidelijke reden waarom
- Oververmoeid zijn zonder te kunnen slapen, of, teveel slapen
- Last hebben van verschillende krampen, pijnpunten of andere lichamelijke klachten
- Een plotselinge verandering in eetlust
- Flinke stemmingswisseling zonder duidelijke oorzaak of aankondiging
- Moeite hebben met concentreren
- Geen plezier halen uit activiteiten die je voorheen wel leuk vond
- Moeite hebben met het herinneren van bepaalde dingen
- Het gevoel hebben de controle te verliezen
- Je schuldig voelen zonder duidelijke aanleiding
Een ander veelvoorkomend symptoom is dat je geen connectie voelt met je pasgeboren baby. Je hebt het idee dat je juist heel blij zou moeten zijn, maar die gevoelens blijven weg of zakken op de achtergrond. Voor veel ouders is dit een hele nare gedachte waar ze zich dan ook erg schuldig over voelen.
Hoe ontstaan postnatale depressie symptomen?
De exacte oorzaak van postnatale depressie is tot op heden nog niet bekend. Wel zijn er een aantal factoren die een rol spelen in de kans op postnatale depressie symptomen. De oorzaken kunnen zowel van fysieke als mentale oorprong zijn. Welke dat zijn hebben we hieronder voor je uitgeschreven.
Voorbeelden van fysieke oorzaken:
- Een slaaptekort
- Verkeerd/ongebalanceerd dieet
- Onderliggende medische aandoeningen
- Misbruik van alcohol en/of drugs
- Lage schildklier hormonen gehaltes
Voorbeelden van mentale oorzaken:
- Weinig ondersteuning vanuit de omgeving
- Recent verlies van een geliefde door sterfte of een scheiding
- Mentale klachten bij de bevallen persoon of het geboren kind
- Sociale isolatie
- Financiële stress
Hoe kan je het beste omgaan met postnatale depressie symptomen?
Wanneer jij of iemand om wie je geeft last heeft van postnatale depressie, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met een arts of gespecialiseerde psycholoog. Zo zorg je ervoor dat zowel ouder als kind snel de hulp krijgen die ze nodig hebben om het ouderschap in de toekomst soepeler te laten verlopen. Zelf kan je ook een aantal dingen ondernemen om jezelf of de ander te helpen.
1. Praat erover
Door over de klachten en gevoelens te praten, zorg je ervoor dat anderen weten wat er aan de hand is. Zij kunnen steun bieden of gewoon luisteren wanneer je daar behoefte aan hebt.
2. Zorg dat je jezelf niet isoleert
Hoe groot de neiging ook is om jezelf af te sluiten van anderen, is het van groot belang dat je dat niet doet. Door isolatie kunnen de postnatale depressie symptomen verergeren. Heb je niemand in de buurt? Dan kan je mogelijk ook hulp vragen aan je hulpverleners. Zij zijn er om je bij te staan en om je de hulp te geven die je nodig hebt.
3. Neem niet teveel taken op jezelf
Misschien wil je juist dat alles zo snel mogelijk weer terugkeert naar hoe het ooit was. Het gevaar hiervan is alleen dat je juist je gevoelens onderdrukt. Neem daarom niet teveel taken op jezelf en besteed meer tijd aan je eigen mentale en fysieke gezondheid en die van je kind. Heb je een partner? Dan kan die je ook helpen door ‘s nachts bijvoorbeeld het voeden te doen of je baby wakker te houden tijdens het voeden, zodat jij meer rust hebt.
4. Postnatale depressie symptomen voorkomen: ontspan
Voer wat ontspannende activiteiten uit, of luister rustig naar wat muziek om je te kalmeren. Door te proberen te ontspannen, komen je hersenen uiteindelijk ook meer tot rust waardoor je beter in staat bent om de ergste klachten tegen te gaan.
Bij ernstige postnatale depressie symptomen, kan je ook medicatie krijgen van je (huis)arts. Deze medicatie is er speciaal om de symptomen te verminderen, waardoor je meer zal kunnen genieten van je leven met je pasgeboren kind. Let op dat je niet altijd borstvoeding mag blijven geven met deze medicatie.