Waarom heeft een kind een middag slaapje nodig?
Zoals we al weten, heeft slaap een grote invloed op onze gezondheid en ontwikkeling. In je slaap komt je lichaam namelijk tot rust en krijgen je hersenen de kans om informatie te verwerken en op te slaan. Voor kinderen is dit hetzelfde, maar juist omdat zij nog klein zijn, is het slapen extra belangrijk.
Baby’s en kleine kinderen slapen zo’n 1 tot 4 keer per dag. Dit komt omdat ze tijdens het waken veel informatie binnenkrijgen. Zo veel, dat hun hersenen die informatie nog niet in één keer kunnen verwerken. Bij te veel informatie zonder slaap, raken ze overprikkelt en slaan ze deze informatie niet op. Dat is geen fijne ervaring voor het kind en voor de ouders. Naarmate het kind, en dus ook de hersenen, ouder worden, heeft het kind minder slaap nodig en kan je gaan afbouwen tot je een middag slaapje overhoudt.
Een middag slaapje is erg belangrijk voor kinderen omdat het verschillende ontwikkelingen ondersteunt. Zo zorgt een dutje bij baby’s ervoor dat informatie beter in hun herinneringen wordt opgeslagen. Voor peuters zijn dutjes belangrijk om ze te helpen bij het zelf-reguleren van hun emoties en het opslaan van taalvaardige ontwikkelingen. Ook voor oudere kinderen en tieners kunnen deze dutjes nog goed van pas komen, zeker wanneer ze een drukke dag hebben gehad. Het geeft ze tijd om fysiek en mentaal tot rust te komen.
Voordelen van een middag slaapje
Zoals we hierboven al benoemden, hebben middagslaapjes veel voordelen ten opzichte van slechts één rustmoment per dag. Ook voor volwassenen kan een middag slaapje nog goed van pas komen. Het heeft namelijk meerdere voordelen. Waar je hierbij echter moet opletten, is dat het geplande dutjes zijn, geen spontane.
1. Een beter reactievermogen
Je krijgt de hele dag informatie binnen, van het verkeer op de weg tot aan de documenten die je voor je werk moet behandelen. Op een gegeven moment zijn onze hersenen er “klaar” mee en hebben zij rust nodig. Hoewel pauzes hier goed voor zijn, kan een dutje net wat beter helpen om de informatie te verwerken en weer fris te beginnen. Je reactievermogen verbetert en je bent in staat om situaties beter in te schatten.
2. Beter leren door een middag slaapje
Direct na het slapen, staan je hersenen vaak het meest open voor nieuwe informatie. Dit is ideaal wanneer je nieuwe dingen wil leren. Tijdens je dutje verwerk je alle informatie van daarvoor, en daarna heb je dus ruimte voor nieuwe technieken en informatie.
3. Lagere bloeddruk
Omdat je lichaam tot rust komt tijdens een dutje, verlagen je hartslag en bloeddruk ook. Dit is een groot voordeel wanneer je vaak last hebt van een hoge bloeddruk. Te lang een hoge bloeddruk hebben kan namelijk slecht zijn voor de gezondheid.
Wanneer moet mijn kind een middag slaapje nemen?
Afhankelijk van de leeftijd van je kind, heeft die een of meerdere middag slaapjes per dag nodig. Op een gegeven moment, raad de kinderarts vaak aan om de dutjes af te bouwen, maar soms is het kind hier nog niet klaar voor. Hieronder vind je tips om in te schatten wanneer je kind nog een dutje nodig heeft en wanneer je kind dat niet meer nodig heeft.
Tekenen dat je kind nog een dutje ‘s middags nodig heeft:
- Ze worden chagrijnig en geïrriteerd naarmate de middag vordert
- Ze zijn vermoeid overdag
- Het is lastig om ze uit bed te krijgen ‘s ochtends
- Ze vertonen hyperactief of agressief gedrag
- Ze hebben moeite met het vervullen van leeftijd gerelateerde taken (zoals schoolwerk)
Wanneer je kind goed alert is overdag en geen tekenen laat zien van oververmoeidheid, kan je de dutjes afbouwen. Doe dit geleidelijk door de duur van het dutje steeds iets in te korten. Let wel op dat je luistert naar je kind. Wanneer hen zelf wel graag nog wil slapen, of vraagt om een dutje, dan is het goed om hier de tijd voor te maken, ook al hebben zij officieel geen dutje meer nodig. Het is een goede indicatie van henzelf om wat tijd voor zichzelf te nemen.