Onenigheid over anticonceptiepil in de Tweede Kamer
Het besluit van van Ark gaat in tegen de motie van de PvdA, die in februari van dit jaar werd aangenomen. Daarbij koos de meerderheid van de kamer ervoor dat de pil terug in het basispakket zou komen. Van Ark vindt dat er te weinig rekening is gehouden met de verwachte kosten van de herinvoering, waardoor het nieuwe kabinet hier betere plannen voor moet maken.
SP-Kamerlid Maarten Hijink vindt het onterecht dat de verantwoordelijkheid en kosten nu volledig bij vrouwen liggen. Het invoeren van de pil in het basispakket zou helpen om het percentage ongewenste zwangerschappen te verminderen en het zou daarbij ook leiden tot minder abortussen. Het invoeren van de pil in het basispakket zou hooguit tot een iets hogere premie leiden, wat Hijink een kleine moeite vindt.
Naast de VVD, hadden PVV, SGP en het CDA ook tegen de motie gestemd. Van Ark vindt daarbij ook dat er geen medische noodzaak is voor het invoeren van de pil in het basispakket. Mocht de anticonceptiepil wel vergoed worden, zou dat niet via het basispakket moeten, geeft ze aan.
Redenen waarom de anticonceptiepil uit het basispakket is gehaald
In 2011 heeft de overheid besloten om de anticonceptiepil uit het basispakket te halen. De reden hiervoor was dat er geen medische noodzaak voor het gebruik van de pil was. Het basispakket is juist bedoeld voor medisch noodzakelijke ingrepen. Daarnaast zouden meisjes tot 18 jaar nog steeds toegang hebben tot de pil en zouden vrouwen vanaf 21 jaar nog steeds de pil kunnen laten vergoeden door middel van een aanvullende verzekering.
De standaard anticonceptiepil kost momenteel ongeveer € 10 euro voor 6 maanden gebruik.
Waarom de anticonceptiepil belangrijk is terug te brengen in het basispakket
Ondanks dat er veel onenigheid heerst in de Tweede Kamer, vinden velen het juist belangrijk dat de anticonceptiepil weer terugkomt. Er zijn namelijk meerdere redenen waarom het gebruik van de pil nodig is voor mensen met een baarmoeder. Zo kan 8% van de Nederlandse vrouwen niet altijd de pil betalen. Wanneer zij vanwege andere redenen een andere vorm van anticonceptie willen, kost dit nog meer. Een spiraaltje kost namelijk al snel € 150 euro. Wanneer je deze bij een gynaecoloog wil laten zetten, kost dit nog meer.
Daarnaast is het maatschappelijk belang van de anticonceptie pil zo groot, dat het raar is dat vrouwen deze verantwoordelijkheid moeten dragen. Wanneer een persoon niet zwanger wil worden, moet die de verantwoordelijkheid op zich nemen om niet zwanger te worden. Toch zijn er genoeg mannen die hier niet aan willen meehelpen.
Ook wordt de pil niet alleen voor de preventie van zwangerschap gebruikt, maar juist ook veel voor medische noodzaken. Mensen met PCOS of endometriose kunnen veel pijn en onregelmatige menstruaties meemaken. Het gebruik van de anticonceptie pil kan helpen om de pijn te verzwakken en om de menstruatie beter te reguleren. Wel 10% van de mensen met een baarmoeder hebben last van endometriose en nog eens 10% heeft last van PCOS.
Bij ongeveer 20 tot 30% van de vrouwen, kan endometriose ook voor vruchtbaarheidsproblemen zorgen. Wanneer deze mensen dan ervoor kiezen om niet zwanger te worden, is de kans klein dat zij hun baarmoeder mogen laten weghalen. In plaats daarvan gebruiken zij dan de pil, om de symptomen te verzwakken. Wanneer de pil niet in het basispakket zit, betalen zij eigenlijk voor hun aandoening. Het is namelijk een medische noodzaak, iets waar het basispakket juist voor zou moeten zijn.
Voorspelling voor het nieuwe kabinet
Sinds de verkiezingen in maart 2021 is het nog onduidelijk hoe de nieuwe partijen denken over het invoeren van de anticonceptiepil in het basispakket. Ook is nog onduidelijk wanneer dit onderwerp weer aan bod komt en hoe snel deze wijziging dan ingevoerd zou worden.