Voeding slapeloosheid tips
Voeding speelt een grote rol in ons leven. Het houdt ons gezond, geeft ons energie en zorgt ervoor dat we als kind goed kunnen groeien. Voeding kan echter ook een boosdoener zijn, zoals wanneer je te veel ongezonde dingen eet, of wanneer je te veel alcohol en koffie drinkt. Het is daarom belangrijk om goed op je voeding te letten wanneer je beter wil slapen.
1. Verminder je cafeïne-inname
Cafeïne zit in koffie, zwarte thee en energiedrankjes. Het is een fijn stofje om je een energieboost te geven, omdat het je adenosine aanmaak blokkeert en juist je serotonine stimuleert. Adenosine is een stofje dat ons slaperig maakt en serotonine is een opwekkende stof. Wanneer je te laat op de dag nog veel cafeïne binnenkrijgt, heeft je lichaam meer moeite met tot rust komen doordat je nog in een “opgewekte” stand staat.
2. Drink minder alcohol
Hoewel je sneller in slaap valt door alcohol, zorgt het er wel voor dat de kwaliteit van je slaap minder goed is. Je slaapt lichter, waardoor je lichaam minder tot rust komt en je minder goed herstelt. Door je alcoholinname te minderen naar slechts een aantal glazen per week (in het weekend bijvoorbeeld), zal je al gauw beter slapen.
3. Slapeloosheid tips: vermijd vet voedsel
Hoe aantrekkelijk het ook is om ‘s avonds nog lekker een kapsalon te bestellen of een zak chips open te trekken, doe het niet. Veel vet eten maakt je maag van slag, waardoor je minder goed in slaap komt omdat je lichaam bezig is met het verwerken van voedsel. Bovendien kan je ook last krijgen van maagzuur.
Levensstijl tips tegen slapeloosheid
Ook de manier waarop je je leven leidt is van invloed op je slaapritme. Iemand die tot laat in de nacht aan het gamen is, zal minder goed slapen dan een persoon die elke avond om 10 uur naar bed gaat. Houd daarom altijd rekening met de manier waarop je je leven indeelt, omdat het erg belangrijk kan zijn voor je nachtrust.
1. Verminder het gebruik van elektronica
Elektronica, zoals mobiele telefoons, laptops en tv’s geven een zogenoemd “blauw licht” af. Dit licht verward onze hersenen, waardoor zij denken dat het daglicht is. Je lichaam maakt hierdoor minder melatonine aan, waardoor je je minder moe voelt en dus ook minder snel in slaap valt.
2. Neem geen dutjes
Tenzij je vanwege bepaalde medische redenen een dutje moet nemen, kan je dit beter niet doen. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat een dutje je interne klok kan verwarren, waardoor deze het idee heeft dat het al avond is. Op het moment dat je dan daadwerkelijk wil gaan slapen, lukt dit niet of minder goed.
3. Houd een ritme aan
We zijn gewoontedieren en ons lichaam heeft een routine nodig. Daarom is het belangrijk om zo vaak mogelijk op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Je lichaam kan zich dan namelijk klaarmaken voor slapen, zodat je al helemaal in je “slaapstand” staat wanneer je naar bed gaat.
Slapeloosheid tips voor je omgeving
Tenslotte is je omgeving ook van invloed op je nachtrust. Denk hierbij aan je slaapkamer, maar ook de buitenomgeving van je huis. Hoe rumoerig is het buiten? Heb je veel last van licht overdag, of blijft het juist langdurig donker? Dit zijn allemaal factoren die meespelen bij je slaap. Het is dus belangrijker dan je zou denken.
1. Neem meer natuurlijk licht op
Natuurlijk daglicht is een grote indicator dat we wakker moeten zijn. Dat zit van nature in ons systeem. Daarom is het belangrijk om overdag met zo veel mogelijk daglicht in aanraking te komen zodat, wanneer de zon onder gaat, je lichaam zichzelf klaarmaakt om te slapen.
2. Maak je slaapkamer de ideale omgeving
We slapen het beste wanneer er zo min mogelijk storende factoren om ons heen zijn. Richt je slaapkamer dus zodanig in dat deze factoren worden weggenomen. Denk hierbij aan straatverlichting, geluiden van buitenaf (zoals de buren, maar ook de wasmachine) en zorg dat je kamer de juiste temperatuur heeft. Te warm of te koud is ook niet goed.
3. Neem een comfortabel bed
Hoewel een goedkoop matras misschien budget vriendelijk is, zal je hier op de lange termijn ook problemen mee kunnen krijgen. Investeer daarom in een goed bed en een goed matras, waardoor je in een betere houding slaapt en dus ook een betere nachtrust zal krijgen.