Een vitaminerijke maaltijd is de basis van een gezond lichaam. Zolang je genoeg goede voedingsstoffen binnenkrijgt, zal je lichaam je voldoende kunnen ondersteunen om gezond te blijven. Niet iedereen weet echter hoe hij of zij vitaminerijke maaltijden in elkaar kan zetten. Dat leggen we je vandaag uit!

In dit artikel kijken we naar de basis van een vitaminerijke maaltijd, de verschillende tips hoe je deze maaltijd in elkaar kan zetten en hoe je je maaltijden het beste over de dag kan verdelen.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

De basis van een vitaminerijke maaltijd

vitaminerijke maaltijd bereiden Je lichaam heeft meerdere voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Deze kan je onderverdelen in macronutriƫnten en micronutriƫnten. Vrijwel elke maaltijd bevat in ieder geval een aantal onderdelen van deze categorieƫn, maar hoe ziet dat er eigenlijk uit?

Alles wat je eet bevat calorieƫn. Deze komen vanuit de macronutriƫnten, namelijk: Koolhydraten, vetten en eiwitten. Binnen een gebalanceerd dieet haal je jouw calorieƫn voor 45-65% uit koolhydraten, 20-35% vanuit vet en 10-35% vanuit eiwitten. Dit vormt de basis van een gezond lichaam. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat een gezonde balans kan helpen bij gewichtsverlies.

De micronutriƫnten zijn alle vitamines, mineralen en spoorelementen uit je voeding. Afhankelijk van de soort vitamine heb je een bepaalde hoeveelheid nodig om je lichaam gezond te houden. Het is belangrijk om vrijwel alle vitamines dagelijks binnen te krijgen via een vitaminerijke maaltijd. Van de mineralen en spoorelementen is het vooral belangrijk om te letten op je ijzer, magnesium, kalium en calcium. Mocht je hiervan vermoeden dat je een tekort hebt, dan kunnen supplementen helpen om je een boost te geven. Overleg dit echter altijd met een arts.

Tips voor een maaltijd met veel vitaminen

Vitaminerijke voeding kan je op allerlei manieren klaarmaken. Daarom geven wij je onze beste tips!

1. Eet onbewerkte voedingsmiddelen

Wanneer je kant-en-klare maaltijden koopt, is de kans groot dat hier allerlei ingrediƫnten aan zijn toegevoegd die je niet per se nodig hebt. Bovendien kunnen sommige vitamines vervliegen wanneer je ze bereidt, waardoor je ze het beste zelf kan klaarmaken in een vitaminerijke maaltijd om zo veel mogelijk vitamines binnen te krijgen.

2. Eet de regenboog

Voor veel groente- en fruitsoorten geldt de regel: elke kleur bevat andere vitamines. Om voldoende vitamines binnen te krijgen, is het daarom verstandig om een kleurrijke maaltijd klaar te maken met verschillende groenten. Een schaaltje met gemengd fruit is hier ook erg goed voor.

3. Zorg voor variatie in je vitaminerijke maaltijd

Wanneer je elke dag hetzelfde eet, kan je bepaalde tekorten krijgen. Zorg daarom voor veel afwisseling in je vitaminerijke maaltijd. Zo krijg je doorgaans overal voldoende van binnen. Bovendien is het erg leuk om te experimenteren met nieuwe groenten.

Een gezonde maaltijden balans

Regenboog eten en goede voedingsstoffen Er zijn genoeg websites die je vertellen dat je slechts op bepaalde tijden mag eten of dat je juist beter je ontbijt kan overslaan. Toch maakt het niet veel uit wanneer je je maaltijden eet en hoeveel maaltijden per dag je eet.

Het gaat er voornamelijk om dat je een juiste balans bewerkstelligt. “Teveel is nooit goed”, wat ook voor gezonde maaltijden geldt. Streef daarom naar een gevarieerd dieet.

Aanvullend op de bovenbeschreven tips, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden. Het belangrijkste om op te letten is dat je:

  • Eet wanneer je honger hebt, niet wanneer je trek hebt
  • Stopt zodra je vol zit

Om dit te bereiken is het essentieel om langzaam te eten. Snel eten kan namelijk voorkomen dat je lichaam op tijd het ā€œvolā€ signaal geeft, waardoor je uiteindelijk te veel eet.