Nachtrust en voeding zijn met elkaar verbonden. Wanneer je slecht slaapt, heeft dit meerdere nadelen voor je gezondheid. Je bent prikkelbaar, kan je moeilijker concentreren en je komt aan in gewicht. Dit laatste blijkt uit een Brits onderzoek uit 2016. Maar hoe komt dat eigenlijk? BBC-programmamaker Michael Mosley vroeg zich dat ook af en ging op onderzoek uit.

Zijn zoektocht begon toen hij wilde uitvinden waarom hij zo slecht sliep. Hij probeerde allerlei methoden en legde alles vast in zijn boek “Fast Asleep”. Daarin concludeerde hij het volgende: nachtrust en voeding beïnvloeden elkaar.

Het verband tussen nachtrust en voeding

Veel eten slechte nachtrust Wanneer je slecht slaapt, heeft dit namelijk niet alleen invloed op je humeur, maar ook op je metabolisme, bloedsuikerspiegel en hormoonhuishouding.

Zo worden er minder cytokinen aangemaakt bij slaapgebrek. Deze stofjes zijn erg belangrijk om je immuunsysteem op peil te houden en beschermen je gewoonlijk tegen schadelijke bacteriën van buitenaf. Je bent mogelijk vatbaarder voor ziektes.

Daarnaast zorgt de verstoorde hormoonhuishouding voor een groter hongergevoel. Je voelt het minder snel als je vol zit en hebt meer de neiging om te gaan snacken. Er is echter één groot probleem: wanneer je dit doet, hou je jouw slechte slaapritme in stand.

De effecten van laat eten

Als je laat in de avond nog iets eet, blijven je darmen actief en stijgt je bloedsuikerspiegel. Dit zorgt voor een disbalans in je lichaam. Je hersens hebben het idee dat je nog actief bent en maken minder melatonine aan, en rusten daardoor onvoldoende uit. Het is dus een vicieuze cirkel.

Voor mensen die ‘s nachts werken is dit al helemaal een groot probleem. Zij eten vaak gedurende de nacht een flinke maaltijd, waardoor zij overdag slechter in slaap komen of juist eerder wakker worden. Hoewel je op jonge leeftijd best een paar dagen op minder slaap kan draaien, heeft dit al snel grotere gevolgen wanneer je ouder wordt.

De oplossing

Slaappatroon verbeteren met dieet en vast ritme Volgens Mosley ben je zelf in staat om je slaapritme te verbeteren met voeding. Het is daarbij niet alleen belangrijk om gebalanceerd te eten, maar ook om bepaalde tijden aan te houden.

Zo helpt het om minimaal drie uur voor het slapengaan niks meer te eten en om daarna zelfs 12 uur zo min mogelijk te nuttigen. Hierdoor verklein je de periode waarin je eet, zodat je niet te veel zal eten. Bovendien helpt deze methode om af te vallen en kan het zelfs je bloeddruk verlagen, aldus Mosley.

Op vaste tijden eten zorgt ervoor dat je darmen tot rust komen en ze de aanwezige voeding kunnen verwerken. Je bloedsuikerspiegel blijft stabiel en je hersens kunnen makkelijker melatonine aanmaken om in slaap te komen.

Werk je ‘s nachts? Dan vindt diëtist Kelly Kaldenberg dat je het beste niet te grote porties kan eten. Kies daarnaast voor meer eiwitten in plaats van suikers. Dat werkt het beste voor je lichaam.

Verder is het belangrijk om goed naar je eigen lichaam te luisteren. Iemand met een snel metabolisme kan bijvoorbeeld later op de avond nog een kleine snack eten, terwijl iemand met een langzaam metabolisme beter tot de volgende ochtend kan wachten.

Bronnen: NRC.nl en PubMed