Wil je jouw stoelgang bevorderen, bijvoorbeeld vanwege constipatie? Dan ben je niet de enige! Constipatie is een probleem dat even lang bestaat als de mens zelf. In principe wordt er gesteld dat een mens ten minste drie keer per week wegens aandrang naar het toilet moet kunnen gaan. Is dat niet het geval? Dan lijd je wellicht aan constipatie.
Wanneer deze aandoening slechts sporadisch voorkomt, volstaat het doorgaans om enkele (kleine) aanpassingen in je levensstijl door te voeren. Het drinken van meer water, vezelrijk eten en meer bewegen zijn bijvoorbeeld zaken die ervoor kunnen zorgen dat de stoelgang aanzienlijk kan worden bevorderd. Maar soms is dat niet afdoende.
De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.
Jouw stoelgang bevorderen met 5 vitaminen
Is er sprake van chronische problemen met je stoelgang, waardoor constipatie een vast onderdeel van je leven dreigt te worden? Dan zal je wellicht op zoek moeten gaan naar bijkomende oplossingen. Gelukkig kunnen de juiste soorten vitaminen jou daarbij helpen.
Veel vitaminen houden immers verband met jouw stoelgang. Ben je benieuwd welke vitaminen kunnen bijdragen aan een verbeterde stoelgang? Lees dan snel verder. Wij beschrijven op deze pagina 5 vitaminen die kunnen helpen bij je stoelgang bevorderen.
1. Vitamine C
Om te beginnen is er vitamine C. Dit is wellicht de meest voor de hand liggende vitamine voor mensen die geconfronteerd worden met constipatie. En daar zijn goede redenen voor te bedenken.
Voor vitamine C geldt immers dat het in niet-geabsorbeerde vorm over een zogeheten “osmotisch effect” beschikt in het spijsverteringskanaal. Wat betekent dat concreet? Welnu, dit betekent dat het in staat is om water richting je darmen te trekken. Daardoor beschikt de ontlasting over een zachtere textuur. Dit leidt mogelijkerwijs tot het bevorderen van je stoelgang.
Dit gezegd hebbende is het zeer belangrijk om de inname van vitamine C afdoende te doseren. Een te hoge inname van vitamine C kan namelijk schadelijk zijn voor de darmen. Zo kan een overschot aan vitamine C leiden tot diarree, maagkrampen en duizelingen.
Volgens het NIH, de ‘National Institutes of Health’ is de maximale dagelijkse dosis vitamine C die mensen kunnen verdragen, vastgesteld op 2.000 mg bij volwassen en variërend van 400 tot 1.800 mg bij kinderen jonger dan 18 jaar.
Met andere woorden, de maximale dagelijkse dosis is afhankelijk van de leeftijd. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C ligt echter aanzienlijk lager.
2. Vitamine B5
Vitamine B5 wordt in de praktijk vaak vermeld als zijnde ‘pantotheenzuur’. Een wetenschappelijk onderzoek, wat reeds werd uitgevoerd in een ver verleden (1982), heeft aan het licht gebracht dat deze vitamine kan bijdragen aan het structureel verlichten van constipatie.
Dit is onder meer het gevolg van het feit dat vitamine B5 de spiercontractie in het spijsverteringsstelsel weet te stimuleren. Op deze manier kan de ontlasting zich veel eenvoudiger door de darmen verplaatsen. Is je stoelgang bevorderen iets wat je nastreeft? Dan kan deze vitamine daaraan bijdragen.
Ondanks het feit dat er in het jaar 1982 dus reeds onderzoek naar dit onderwerp werd uitgevoerd, ontbreken er significante onderzoeken die recenter plaatsgevonden hebben.
Desalniettemin is het zo dat er een dagelijkse adequate inname van 5 mg voor vitamine B5 geldt. Voor zwangere vrouwen geldt zelfs een iets hogere vereiste hoeveelheid van 6 mg. Ben je van plan om borstvoeding te geven aan je kind? Dan wordt een dagelijkse inname van 7 mg vitamine B5 aangeraden.
3. Vitamine B11
De vitamine foliumzuur (vitamine B11) zou in de praktijk een zeer belangrijke bijdrage kunnen leveren voor wat je stoelgang bevorderen betreft. Foliumzuur of vitamine B11 zorgt ervoor dat de constipatie kan worden verminderd door het stimuleren van de aanmaak van zogenaamde spijsverteringszuren.
Bij menig aantal mensen wordt constipatie veroorzaakt door lage spijsverteringszuurniveaus. Voor deze doelgroep geldt dan ook dat de concentratie aan deze zuren verhogen ertoe kan leiden dat de spijsvertering aanzienlijk kan worden versneld. Op deze manier kan de ontlasting zich veel efficiënter door de dikke darm verplaatsen.
Het eten van foliumzuurrijke voeding kan heel wat mensen helpen om hun constipatieprobleem te verhelpen. Enkele voorbeelden van goede laxerende voedingssoorten die rijk zijn aan foliumzuur, zijn onder meer:
- Spinazie
- Verrijkte ontbijtgranen
- Versterkte rijst
Voor het merendeel van de mensen geldt dat ze door hun evenwichtige voeding reeds meer dan voldoende foliumzuur per dag binnenkrijgen. Geldt dat niet voor jou? Dan kan het regelmatig eten van foliumzuurrijke voeding de perfecte oplossing bieden.
4. Vitamine B12
Ook een gebrek aan vitamine B12 in je lichaam kan leiden tot constipatie. Het verhogen van de dagelijkse inname van deze vitamine zou eveneens op dat vlak kunnen leiden tot het verhelpen van constipatie.
De extra inname van deze vitamine kan op verschillende manieren gebeuren. Het is bijvoorbeeld mogelijk om er B12 supplementen voor te nemen, maar je kan ze ook halen uit bepaalde soorten laxerende voeding.
Enkele voorbeelden van laxerende voedingsmiddelen die rijk aan vitamine B12 zijn:
- Runderlever
- Forel
- Zalm
- Tonijn
Voor volwassenen wordt het aangeraden om dagelijks een inname te hanteren van 2,4 mcg (microgram) vitamine B12. Voor kinderen jonger dan acht jaar geldt een aanbevolen hoeveelheid tussen de 0,4 mcg en 2,4 mcg.
5. Vitamine B1
Vitamine B1 (thiamine) staat erom bekend een uitermate positieve bijdrage te leveren aan de spijsvertering. Op het ogenblik dat het thiaminegehalte in je lichaam aan de lage kant is, kan dat ervoor zorgen dat je spijsvertering wordt vertraagd.
Dit kan uiteindelijk in constipatie resulteren. Voor vrouwen geldt dat ze in principe dagelijks 1,1 mg aan thiamine binnen moeten krijgen. Bij de meeste mannen ligt de vereiste hoeveelheid op 1,2 mg.
Voor kinderen tussen de leeftijd van 1 en 18 jaar geldt dat ze gebaat zijn bij een inname zo’n 0,5 mg tot 1 mg. Dit is uiteraard geheel afhankelijk van de leeftijd die ze op dat ogenblik hebben.
Welke voedingsstoffen bevorderen niet je stoelgang?
Net zoals de bovenstaande 5 vitaminen die je stoelgang bevorderen, bestaan er ook vitaminen en multivitaminen (die mineralen bevatten) die het omgekeerde effect realiseren. Voor verschillende multivitaminen geldt immers dat ze rijk zijn aan de mineralen calcium en ijzer.
Op zich is dat geen probleem, alleen staan deze mineralen erom bekend dat ze de constipatie kunnen verergeren. Dit geldt overigens ook voor bepaalde ingrediënten die worden gebruikt om de desbetreffende multivitaminen te vormen.
Bekende voorbeelden daarvan zijn met name lactose en talk. Ook deze voedingsstoffen kunnen – zonder dat je het goed en wel beseft – bijdragen aan constipatie.
Heb je het vermoeden dat de dagelijkse vitamine- en mineraalinname (mede) verantwoordelijk is voor je constipatie? In dat geval is het raadzaam om contact op te nemen met een dokter. Een medisch specialist zoals een dokter kan dan nagaan of de multivitaminen die je neemt wel goed voor je zijn en of het bijvoorbeeld niet beter is om enkele veranderingen door te voeren.
Het verlagen van de dosering kan bijvoorbeeld helpen, maar het kan in bepaalde gevallen ook noodzakelijk zijn om over te stappen naar een ander type supplement.
Preventief je stoelgang bevorderen met deze 4 tips
Last but not least; ook voor constipatie geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Omwille van deze reden hebben we 4 aanvullende tips voor je op een rijtje gezet die ervoor kunnen zorgen dat jij niet snel geconfronteerd zal worden met dit vervelende probleem.
Je stoelgang bevorderen is dan ook in de praktijk onder meer mogelijk door:
- Vezelrijke voeding te eten, zoals bijvoorbeeld bonen, volkoren producten en fruit
- Meer water te drinken; voldoende vocht in het lichaam helpt de spijsvertering
- Ervoor te zorgen dat je voldoende lichaamsbeweging verkrijgt
- Stress zoveel mogelijk proberen te vermijden
Alles bij elkaar gezien kan je door het hanteren van een gezonde levensstijl het risico op constipatie aanzienlijk verkleinen. Merk je dat de tips in dit artikel jou niet helpen om jouw constipatie tegen te gaan?
Dan kan het absoluut raadzaam zijn om even contact op te nemen met een arts. Hij of zij kan dan de oorzaak van het probleem nauwkeurig in kaart brengen.