Je baby wil niet slapen? Overweeg om hem of haar deze voeding te geven

Mijn baby wil niet slapen tips soorten voeding

“Onze baby wil niet slapen, wat kunnen we daaraan doen?” Dit is een veelgehoord vraagstuk onder ouders met een pasgeboren kindje die kortgeleden het proces omtrent zwanger worden achter zich gelaten hebben.

Wellicht hebben zij – zonder succes – al veel dingen geprobeerd die zouden moeten leiden tot het beter laten slapen van hun baby. Wellicht ben jij één van hen. Heb je in dat geval al eens gedacht aan voeding ter verbetering van de slaap van jouw baby?

Het is tenslotte zo dat er in de praktijk verschillende soorten voeding bestaan die kunnen helpen om de nachtrust van je kleine spruit te bevorderen. Ben jij benieuwd naar deze soorten voeding? Wij zochten ze voor je uit en hebben er 9 voor je op een rijtje gezet.

Een goede nachtrust is essentieel voor een gezond leven. Niet voor niets word je gewaarschuwd voor de gevolgen van chronisch slaaptekort: tijdens je diepe slaap herstel je fysiek en mentaal van de inspanningen van overdag. Zo voel je je uitgerust om de volgende dag weer te presteren. In het dagel...
Normaal €24.95
Nu tijdelijk €19.99
5/5

35.000+ tevreden klanten

Warme havermout

Om te beginnen is er warme havermout. Dit type voeding staat er algemeen en sinds jaar en dag om bekend bijzonder gezond te zijn. Deze reputatie is zeker niet voor niets. Zowel voor kinderen als volwassenen is warme havermout een zege voor de gezondheid. Dat is echter niet alles.

Daarnaast is van deze soort voeding namelijk bekend dat het rijk aan melatonine is. Deze stof – beter bekend als het “slaaphormoon” – stimuleert de insuline- en melatonineproductie in het lichaam, wat tot een betere nachtrust leidt.

Bovendien geldt voor havermout dat je het op verschillende manieren kunt bereiden, bijvoorbeeld door het te pureren. Op die manier is havermout eenvoudig voor baby’s om te eten. Dus jouw baby wil niet slapen? Warme havermout kan dat in positieve zin veranderen, zodat jouw baby zal slapen als een roos.

Een baby wil niet slapen: witte rijst helpt

Dit tweede voedingsmiddel zal je misschien wat vreemd in de oren klinken. Jouw baby wil niet slapen en zou daarom witte rijst in plaats van bruine rijst moeten eten? De meeste ouders weten namelijk dat er voor baby’s wordt aangeraden om bruine rijst te geven aan hen om te eten.

Toch moet er gezegd worden dat witte rijst hoger in de zogenaamde “glycemische index staat”. Dit betekent dat je van het eten van witte rijst beter kan slapen dan wanneer je ervoor zou kiezen om bruine rijst te eten.

Tevens geldt voor rijst in het algemeen dat het licht verteerbaar eten is. Ook dit gegeven leidt ertoe dat het uitstekende voeding voor baby’s is om van te smullen. Plus dat het zeer geschikt is voor jouw baby die niet wil slapen.

Spinazie

Spinazie als voeding kan baby die niet wil slapen helpen

“Onze baby wil niet slapen, zouden we er goed aan doen om zijn of haar dieet aan te passen?” Absoluut! Zolang het maar op een verantwoorde én gezonde manier gebeurt. Het beste is om dit in overleg met een kinderarts of diëtist te doen.

Voor alle ouders geldt dat het belangrijk is dat hun baby zo gezond mogelijk eet. Tegelijkertijd moet er bij slaapproblemen rekening worden gehouden met de mate waarin (gezonde) voeding de slaap kan bevorderen.

In principe geldt voor spinazie dat het aan al deze verschillende eisen tegemoet kan komen. Niet alleen staat deze groente erom bekend over het algemeen bijzonder gezond te zijn; daarnaast is het rijk aan de voedingsstof genaamd “tryptofaan”.

Tryptofaan wordt beschouwd als één van de voornaamste stimulansen voor de aanmaak van melatonine, oftewel het slaaphormoon in ons lichaam. Kortom, ook lekkere maaltijden bereiden voor je kleintje met een beetje spinazie kan dus zeker interessant zijn!

Kersen

De meeste baby’s zijn helemaal verzot op zoete lekkernijen. Dergelijke lekkernijen hoeven niet per definitie slecht voor hun gezondheid te zijn. Neem bijvoorbeeld kersen.

Ze zijn eenvoudig in verschillende maaltijden te integreren en zullen naar alle waarschijnlijkheid door jouw baby lekker worden gevonden. Ook voor kersen geldt dat ze erom bekend staan een significante bijdrage te leveren aan de productie van het slaaphormoon melatonine.

Dus je baby wil niet slapen en kan daar wel wat hulp bij gebruiken? Dan is het toevoegen van kersen aan het dieet van je kleine zeker iets wat je kunt overwegen.

Kip

Voor niet-vegetarische ouders kan het eveneens interessant zijn om kip toe te voegen aan het voedingspatroon van je baby. Wist je dat het eten van biologische kip veel verschillende gezondheidsvoordelen met zich meebrengt?

Om te beginnen staat kip erom bekend grotendeels de vraag naar proteïnen te kunnen realiseren voor je kleintje. Maar dat is niet alles. Alsmede is het namelijk zo dat kip rijk aan tryptofaan is. We hebben bovenstaand al even stilgestaan bij deze stof.

Gebleken is dat tryptofaan er niet alleen voor kan zorgen dat je baby sneller in slaap valt; eveneens leidt het er in veel gevallen toe dat een baby dieper en langer slaapt wanneer het voorzien wordt van een gezonde hoeveelheid van deze stof.

Je baby wil niet slapen en is ouder dan 8 maanden? In dat geval kan het een fantastisch idee zijn om bijvoorbeeld kleine stukjes kip in een gezonde soep te verwerken, waarna je baby het makkelijk kan opeten.

Bananen

Baby's willen niet slapen bananen

Eén van de meest favoriete voedingsmiddelen van baby’s zijn bananen. Niet alleen hebben bananen een zachte textuur, daarnaast kan er worden vastgesteld dat ze over een lekkere zoete smaak beschikken.

Een ander voordeel is dat bananen zeer rijk aan magnesium zijn. Dit mineraal staat erom bekend dat het een natuurlijke spierverslapper is. Ontspannen spieren zorgen ervoor dat je baby aanzienlijk eenvoudiger in slaap zal vallen en alsmede de hele nacht gemakkelijk kan blijven doorslapen.

Bovendien geldt voor bananen dat ze over een stevige dosis melatonine en serotonine beschikken. Een bananenpuree receptje uitproberen kan dan ook in de praktijk zeker een aanrader zijn.

Kortom, “mijn baby wil niet slapen” is iets wat je naar alle waarschijnlijkheid niet meer tegen anderen hoeft te zeggen wanneer je jouw kleine iedere dag een beetje banaan voedt.

Walnoten

Je baby wil niet slapen ondanks het feit dat je de bovenstaande voedingsmiddelen uitgeprobeerd hebt? Dan hebben we nog wat meer soorten voeding voor jouw baby in petto die mogelijk werken. Walnoten staan er bijvoorbeeld om bekend het lichaam te helpen met het produceren van serotonine.

Dit is een chemische stof die er niet alleen voor zorgt dat de hersenen kunnen ontspannen, maar daarnaast bijdraagt aan het tegengaan van stress en angst. Serotonine staat er dan ook om bekend dat het mensen heel wat relaxter kan maken. Baby’s die niet kunnen slapen hebben daar eveneens profijt van.

Walnoten bevatten tevens een bepaalde hoeveelheid aan melatonine wat ze extra interessant maakt om de nachtrust van je baby te bevorderen. Let wel, wees voorzichtig dat er niet grote stukken walnoot overblijven waar je baby zich in kan verslikken. Vermaal walnoten idealiter fijn en meng het met een groente- of fruitpapje.

Jouw baby wil niet slapen? Overweeg dan kikkererwten

Een ander voedingsmiddel dat kan helpen wanneer je baby niet wil slapen, zijn kikkererwten! Sterker nog, het lijkt er in de praktijk naar uit te zien dat veel ouders kikkererwten bestempelen als hun geheim wapen voor hun baby die niet wil slapen.

Dit is in het bijzonder te danken aan het feit dat kikkererwten heel wat interessante voedingsstoffen bevatten. Zo zijn kikkererwten rijk aan ijzer en kalium. Alsmede bevatten ze een degelijke hoeveelheid aan vezels en vitaminen, zoals vitamine K, vitamine C en vitamine B6.

Als klap op de vuurpijl geldt ook voor kikkererwten dat ze de slaap meer dan aanzienlijk kunnen bevorderen. Bovendien zijn kikkererwten relatief eenvoudig om toe te voegen aan het dieet van jouw baby. Dus jouw baby wil niet slapen? Het kan zomaar zijn dat kikkererwten daar verandering in gaan brengen!

Zuivelproducten

Slaap baby verbeteren met zuivelproducten

Het laatste soort voeding tegen slecht slapen in deze lijst is wellicht de minst verrassende. Melk voor het slapengaan is immers voor velen, wanneer er geen sprake van een lactose intolerantie of allergie is, een geweldig idee. Echter, zijn niet alle baby’s dol op melk en andere zuivelproducten.

Je baby wil niet slapen én heeft geen trek in melk? Dan kan bijvoorbeeld kaas een interessante optie zijn. Eventueel zou je ervoor kunnen kiezen om een lekkere maaltijd klaar te maken met yoghurt (mogelijkerwijs in combinatie met kersen, zoals eerder in dit artikel aan bod gekomen is).

Hoe dan ook, de mogelijkheden waar je met zuivelproducten over beschikt, zijn haast eindeloos en kunnen jouw baby stuk voor stuk helpen bij het verkrijgen van een goede nachtrust!